Elim Chan blijft nog zeker tot 2025 chef-dirigent bij Antwerp Symphony Orchestra

Elim Chan blijft nog zeker voor de komende drie jaar chef-dirigent bij het Antwerp Symphony Orchestra. "Er is de afgelopen drie seizoenen een hechte band ontstaan tussen het orkest en de chef-dirigent", zegt intendant Joost Maegerman." 

Antwerp Symphony Orchestra is erg blij met de contractverlenging voor drie seizoenen. "Bij haar aanstelling in 2019 werd de enorme match tussen Elim en het orkest meteen bevestigd en doorheen de afgelopen drie seizoenen is er een hechte band ontstaan tussen orkest en chef-dirigent", zegt intendant Joost Maegerman.

"Ook tijdens de pandemie zijn we samen blijven bouwen aan onze klank en de speelcultuur. We kijken dan ook vol vertrouwen naar de volgende drie seizoenen, waarbij we samen uitdagende programma's zullen brengen in onze Elisabethzaal en ver daarbuiten."

Ook Chan (35) is enthousiast over de verlenging van haar contract. "Al sinds mijn eerste concert in 2017 verwelkomden de concertgangers in België me met open armen. Dat we daarnaast dagelijks kunnen repeteren en optreden in die prachtige Elisabethzaal is een droom voor elke dirigent. Ik kijk er dus naar uit om Antwerp Symphony de komende drie jaar verder op de wereldkaart te zetten."

Chan bouwde de voorbije jaren ook haar internationale carrière uit. Ze was al assistent-dirigent bij het London Symphony Orchestra  en dirigeerde later onder meer het Swedish Radio Symphony Orchestra, het Nederlandse Concertgebouworkest en de Los Angeles Philharmonic. Daarnaast is ze komend seizoen artist in residence bij de Wiener Musikverein, een van de bekendste zalen ter wereld, waar jaarlijks het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker gespeeld wordt.

BEKIJK - Begin juli 2020 speelde het Antwerp Symphony Orchestra het eerste concert sinds de lockdown, door de coronabeperkingen slechts voor 200 personen, hoewel er 2.000 zitplaatsen zijn in de Elisabethzaal:

Videospeler inladen...

Wie is Elim Chan? 

Elim Chan krijgt voor het eerst het idee om dirigent te worden wanneer ze als 8-jarig meisje een concert van het Hong Kong Philharmonic Orchestra ziet. Als kind zingt ze zelf al in een koor en speelt ze piano.

"De dirigent was een vrouw", vertelt ze bij haar aanstelling in Antwerpen in 2019 in een gesprek met VRT NWS. "Voor mij gaf dat een natuurlijke toestemming. Het is geen groot probleem om als vrouw dirigent te zijn. De hele tijd dacht ik: zij is diegene die al die fantastische klanken tot stand brengt. Het was ook de periode van de film "Fantasia" van Disney.  Ik ben gek op die film. Mickey Mouse is er een tovenaar die er een beetje een rommeltje van maakt met zijn magische toverstaf. Maar dat waren voor mij twee beelden die samenkwamen. En ik dacht: waw, een dirigent, dat ziet er zo uit en dat is cool." 

Rond haar 12e ziet een van haar koorleiders dat talent ook in haar en wordt ze gevraagd de leiding van het meisjeskoor op zich te nemen, iets waar Chan meteen van houdt. 

In 2014 is ze de eerste vrouwelijke winnaar van de prestigieuze Donatella Flick Conducting Competition, een wedstrijd om de carrière van dirigenten jonger dan 35 een duw in de rug te geven. Dankzij haar overwinning is ze tijdens het seizoen 2015-2016 assistent-dirigent, naast Valery Gergiev, bij het London Symphony Orchestra. Daarna staat ze onder meer voor het Los Angeles Philharmonic Orchestra en de Royal Scottisch National Opera.  

Chan keek bij haar aanstelling in Antwerpen al uit naar het moment waarop het gender-thema helemaal geen issue zou zijn. Op haar Facebookpagina schreef ze: "Ik word niet gedefinieerd door mijn geslacht, mijn leeftijd, de kleur van mijn huid of door mijn lengte. Ik word gedefinieerd door mijn passie: muziek".

Volgend seizoen viert Antwerp Symphony de 125e verjaardag van de Koningin Elisabethzaal. In 1897 dirigeerde Peter Benoit het openingsconcert van de toenmalige Feestzaal van de Dierentuin met eigen werk. In het seizoen 2022-2023, dat rond het thema "Monument" draait, dirigeert Chan onder meer Mahlers "Eerste symfonie" en "Ein deutsches Requiem" van Brahms met Collegium Vocale Gent.

Meest gelezen