Elisabeth Meuleman is kandidaat om voorzitter te worden van Groen.

Nog twee duo's gaan voor voorzitterschap Groen, bekendste naam is Elisabeth Meuleman

Ook Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman stelt zich kandidaat om voorzitter te worden van Groen. Dat doet ze in duo met Brussels Parlementslid Juan Benjumea-Moreno. Daarnaast slaan ook Jad Zeitouni en Jenna Boeve de handen in elkaar. Zij zijn respectievelijk medewerkers van vicepremier Petra De Sutter en Brussels minister Elke Van den Brandt.

Er zijn op nog twee extra kandidatenduo's bijgekomen voor het voorzitterschap van Groen. Die partij is op zoek naar een nieuwe voorzitter omdat Meyrem Almaci eind maart liet weten dat ze haar mandaat neerlegt.

Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman werpt zich in de strijd met Brussels Parlementslid Juan Benjumea-Moreno. Meuleman, uit Oudenaarde, is al sinds 2009 volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. Ze focust zich daar vooral op onderwijs- en cultuurdossiers, zoals ze voordien ook al deed bij de studiedienst van Groen. Tussen 2012 en 2014 was ze ook Vlaams fractieleider van de groenen en in 2014 was ze lijsttrekker op de Oost-Vlaamse kieslijst voor het Vlaams Parlement. Ze haalde toen bijna 16.000 voorkeursstemmen.

Brussels Parlementslid Juan Benjuema-Moreno.

Juan Benjuema-Moreno is wellicht een naam die minder belletjes doet rinkelen. Bij de laatste verkiezingen in 2019 werd hij als politieke nieuwkomer verkozen in het Brusselse Parlement. 

De Brusselaar is oorspronkelijk afkomstig uit het Spaanse Sevilla, maar vandaag woont hij met zijn gezin in Kuregem. Hij studeerde rechten aan de KU Leuven en werkte even als doctoraatsassistent aan de UGent, waarna hij aan de slag ging als beleidsjurist bij Brussel Fiscaliteit.

Zeitouni-Boeve

Ook Jad Zeitouni en Jenna Boeve laten nu weten mee te willen dingen naar het voorzitterschap bij de groenen. Beiden hebben een verleden bij Jong Groen. Zeitouni, een Brusselaar met Marokkaans-Libanese roots, werkt op het kabinet van federaal minister en vicepremier Petra De Sutter. Jenna Boeve, die in Gent woont, is een medewerker van Brussels minister Elke Van den Brandt. Boeve is een transvrouw die het brede publiek mogelijk herkent van het VRT-programma "Taboe".

Maandag zette al een ander Vlaams-Brussels kandidatenduo een stapje naar voren. Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji willen Groen als covoorzitters leiden. Het is afwachten of er nog andere kandidaten uit de bus komen.

Grote namen haken af

Opvallend bij Groen is vooral dat heel wat kopstukken afhaken voor de voorzittersrace. Kamerlid Kristof Calvo was de meest recente "grote naam" die liet weten niet te zullen meedingen. Eerder hadden ook Vlaams fractieleider Björn Rzoska, Kamerfractieleider Wouter De Vriendt en politiek directeur Bogdan Vanden Berghe laten weten dat ze op hun huidige stoel zouden blijven zitten. Dat lijkt er volgens politieke analisten op te wijzen dat de partij intern verdeeld is en het bijzonder moeilijk is om een consensusfiguur te vinden.

Meest gelezen