Hitte India
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Aanhoudende hitte teistert India: graanexport in gevaar en vraag naar energie op recordhoogte 

India wordt al enkele maanden geteisterd door extreme hitte met recordtemperaturen tot boven de 45 graden. Door de aanhoudende hitte bereikt ook de vraag naar elektriciteit in het land recordhoogtes. Bovendien worden de tarwevelden verschroeid door de hitte, waardoor de Indiase export van tarwe in gevaar komt.

Afgelopen maanden stegen de temperaturen in de noordelijke staten van India tot de hoogste in decennia. Zo was de maand maart de warmste in meer dan 120 jaar. Miljoenen mensen kreunen onder de verschroeiende hitte en er is nog niet meteen afkoeling in zicht, volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in het Zwitserse Genève.

De zinderende hittegolf heeft ook een negatieve invloed op de Indiase tarwevelden, de boeren zien hun oogst verschrompelen net tijdens een cruciale groeiperiode. De opbrengsten zullen dit seizoen naar schatting met 10% tot 50% dalen, zegt databureau Bloomberg op basis van een bevraging bij een aantal boeren en overheidsfunctionarissen.

Indiase boer: "De grote hitte heeft mijn opbrengst gehalveerd"

Videospeler inladen...

Bekijk hier beelden van de extreme hitte in New Delhi:

Videospeler inladen...

Waarschuwing voor wereldwijde tekorten aan tarwe

De verminderde opbrengst zou een nieuwe klap kunnen zijn voor de wereldwijde tarwevoorziening. Door de oorlog in Oekraïne is de export compleet verstoord, en werd er al gewaarschuwd voor wereldwijde voedseltekorten. Rusland en Oekraïne zijn belangrijke leveranciers van tarwe, samen zijn ze goed voor 34 procent van de wereldwijde tarwevoorziening. 

Landen die veel tarwe importeren zoals Egypte gingen op zoek naar alternatieven, India was bereid om grotere leveringen te voorzien voor onder meer Egypte. Maar de lagere productie brengt die export nu ook in gevaar.

De Indiase minister van Voedsel en Handel voorspelde dat India dit jaar maar liefst 15 miljoen ton tarwe zal exporteren, een record en het dubbele van wat het vorig jaar heeft verscheept. Maar de verzengende hitte zet dit plan op de helling.

Daarnaast zou een slechte tarweoogst ook problemen voor de binnenlandse markt veroorzaken. Miljoenen Indiërs zijn afhankelijk van de landbouw om in hun levensonderhoud te voorzien. Een mindere productie zal leiden tot een daling van de inkomsten van de boeren, waardoor de marges onder druk komen te staan. Bovendien zijn de kosten van onder meer kunstmest en brandstof gestegen.

Hitte India
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Vraag naar elektriciteit stijgt tot recordhoogtes

Ook de vraag naar elektriciteit is tot recordhoogtes gestegen. Vooral de toename  van airconditioning, veroorzaakte de ergste stroomcrisis in meer dan zes jaar.  Het ongekende elektriciteitsverbruik leidde in april tot grootschalige stroomonderbrekingen.

Volgens overheidsgegevens die persbureau Reuters heeft geanalyseerd, steeg de elektriciteitsbehoefte in het noorden op sommige plaatsen tot 75 procent. En het elektriciteitsverbruik zal naar verwachting nog toenemen, want de temperaturen zullen hoog blijven.

Experts waarschuwen voor meer hittegolven

India registreerde in maart een gemiddelde maximumtemperatuur van 33,1 graden, een recordhoogte voor die maand. In april liepen de temperaturen op sommige plaatsen op tot 46 graden. Maar ook buurland Pakistan werd dit jaar geteisterd door extreme hitte. 

Volgens experten is het klaar en duidelijk dat er nu vaker hittegolven zullen voorkomen in deze regio, en dat ze ook intenser zullen zijn en langer zullen duren. Volgens het Indiase Meteorologische Departement zijn de hoge temperaturen dit jaar een gevolg van enkele plaatselijke weerfactoren, waardoor er weinig regen valt. Maar experten kijken vooral naar de opwarming van de aarde. Dat is de belangrijkste oorzaak van de toename aan hittegolven, luidt het.

Hitte India
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen