FAVV roept producten Milcobel  terug wegens mogelijke listeriabesmetting, onder meer "Brugge broodje"

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) roept een reeks producten van Milcobel Moorslede terug na een listeriabesmetting in de fabriek. Het gaat onder meer over "Brugge broodje" van 200 gram en een aantal producten van het merk Latteria exportkaas. De besmetting met de listeriabacterie kwam al vorige week aan het licht, maar nu blijkt dat er mogelijk ook besmette producten de fabriek hebben verlaten.

Na uitgebreid onderzoek door het FAVV bij Milcobel, dat verschillende soorten kazen produceert, blijken er enkele problemen te zijn binnen de productie van het bedrijf. Het FAVV roept daarom een aantal producten terug, omdat ze mogelijk listeria bevatten. 

De listeriabacterie kan koorts, hoofdpijn, diarree en spierpijn veroorzaken. Vooral zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en patiënten met een verminderde weerstand moeten opletten. De verschijnselen van een besmetting met listeria kunnen zich uiten tot 90 dagen na consumptie van besmette voeding.

"Het FAVV verwacht van Milcobel dat het zo snel mogelijk alle betrokken producten identificeert en de consument blijft informeren. Het FAVV zal erop toezien dat het bedrijf haar verantwoordelijkheden neemt om de consumenten te beschermen en te informeren", klinkt het maandagavond in de mededeling van het FAVV. Het Voedselagentschap roept de retailbedrijven ook op om zo snel mogelijk de betrokken kazen uit de rekken te halen. 

Het gaat onder meer om "Brugge broodje" van 200 gram dat verdeeld wordt door Colruyt en Makro, een aantal producten van het merk Latteria exportkaas met vervaldatum 27 april en twee andere producten die door andere bedrijven onder eigen naam verkocht worden.

“Milcobel neemt voedselveiligheid zeer ernstig en heeft steeds snel en doortastend ingegrepen om zo elk risico voor de consument uit te sluiten. Milcobel besluit tot deze terugroepactie als ultieme voorzorgsmaatregel in samenspraak met het FAVV. Zo staan we garant voor de betrouwbaarheid en kwaliteit van onze producten en van Milcobel als organisatie”, meldt de CEO van Milcobel, Nils van Dam, in een persbericht.

Vorige week werd de bacterie ontdekt in een van de pekelbaden van Milcobel. Aanvankelijk werd gedacht dat er geen besmette producten de fabriek hadden verlaten, maar voor alle veiligheid worden nu toch extra maatregelen genomen. Ondertussen lopen nog analyses van producten die niet in het besmette pekelbad zijn geweest. In afwachting van die bijkomende testresultaten, vraagt Milcobel haar klanten om de komende 72 uur een deel van de producten uit de fabriek van Moorslede niet aan de consument aan te bieden.

Meest gelezen