Gentse zonnecoach geeft gratis  energieadvies aan bedrijven en ondernemingen over zonnepanelen

Gent heeft als eerste Vlaamse stad een eigen zonnecoach. Voortaan kan elke Gentse onderneming met een groot dak gratis een beroep op hem doen. De zonnecoach bekijkt hoeveel zonnepanelen er best komen, vergelijkt offertes, berekent opbrengsten en helpt zoeken naar externe financiering.

Door de stijgende energieprijzen willen heel wat ondernemers of bedrijven hun energiekosten beperken. Vaak ontbreekt het hen echter aan kennis, tijd of middelen om hier efficiënt mee bezig te zijn. Daarom heeft de stad Gent het studie- en adviesbureau Zero Emition Solutions als zonnecoach aangesteld. Gentse ondernemingen die willen meedoen aan het project krijgen vier uur gratis advies.

“Op kosten van de stad geven wij advies aan bedrijven om te kijken of zonnepanelen op het dak van hun bedrijf interessant kan zijn. Dat advies gaat vrij ver”, zegt Alex Polfliet van Zero Emition Solutions. “We voeren een haalbaarheidsstudie uit om te bekijken hoeveel zonnepanelen er op het dak geplaats kunnen worden, we adviseren de bedrijven bij het opmaken van een bestek en analyseren offertes. We willen eigenlijk zoveel mogelijk daken van bedrijven zo vol mogelijk met zonnepanelen plaatsen.”

"Duwtje in de rug"

De stad zelf wil zestig Gentse bedrijven contacteren via de zonnecoach. “Zelfs als er maar de helft daarvan intekenen staat dat gelijk aan het verbruik van zo’n driehonderd gezinnen”, zegt Tine Heyse (Groen) schepen van Milieu en Klimaat. “ Veel bedrijven hebben een dak dat groot genoeg is voor een pak zonnepanelen. Met de gratis zonnecoach willen we Gentse ondernemers een duwtje in de rug geven én proberen we ook de transitie naar hernieuwbare energie te versnellen.”

Meest gelezen