Radio 2

Helpen planten om beter te studeren? Universiteit en Hogeschool Gent starten onderzoek in bibliotheken 

Drie bibliotheken in Gent worden vanaf vandaag een klein onderzoekscentrum. Want de planten moeten aantonen of ze invloed hebben op de concentratie en stress van studenten. De Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen  van de Universiteit Gent zal hen vanaf vandaag een maand lang opvolgen. 

Zorgt een groene omgeving voor meer concentratie en minder stress bij het studeren? Daar willen de Universiteit en Hogeschool van Gent achter komen. Ze hebben daarom drie bibliotheken omgevormd tot een groene oase. Coördinator van het onderzoek Thibaut D'Huyvetter geeft meer uitleg. "We hebben planten gezet in de bibliotheek van Campus Coupure, die van Schoonmeersen en het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent van het UZ. Maar daarnaast is er ook overal een studieruimte zonder groen zodat we de resultaten kunnen vergelijken. Dat gaan we de komende maand doen."

Bij een hondertal studenten gaan we een huidstaal afnemen. Om te kijken of ze veel of weinig stress hebben

Coördinator Thibaut D'Huyvetter

Het onderzoek verloopt op twee manieren. Via een vragenlijst én een zweetstaal, gaat D'Huyvetter verder. "Bij een honderdtal studenten gaan we een staal afnemen van de huid. 's Ochtends en 's avonds. Wanneer ze dus eigenlijk starten met studeren en eindigen. Dan gaan we een analyse doen van de samenstelling van de bacteriën op de huid. Die zouden een aanwijzing kunnen zijn voor de stressgehalte van de studenten. Of ze dus veel of weinig stress hebben."

Of planten ons beter laten studeren blijft helaas nog even een mysterie. Hieronder vertelt Thibaut namelijk wanneer de resultaten bekend zijn, en dat is niet meer voor dit jaar. 

Meest gelezen