Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Hoe Instagram-hackers met "gijzelvideo's" je contacten oplichten: "Ik geloofde alles, ik dacht dat het van vrienden kwam"

Een nieuw type oplichting via Instagram heeft ook ons land bereikt. Het gaat om hackers die niet alleen je profiel overnemen, maar die ook proberen om via jouw account je contacten op te lichten. Opvallend: daarbij wordt vaak een video gebruikt die je zelf hebt opgenomen op vraag van de hackers.  Nathan (22) getuigt bij De Inspecteur op Radio 2 hoe hij in de val is gelopen. 

Vorige week contacteerde luisteraar Nathan De Inspecteur, het consumentenprogramma met Sven Pichal op Radio 2. Nathans Instagramprofiel was gehackt nadat een vriend hem grote winsten beloofd had via een platform om te investeren in cryptomunten. Het beloofde geld zag hij nooit. Opvallend was dat de hacker hem had gevraagd een selfievideo op te nemen waarin hij reclame maakte voor het cryptoplatform. Met die video probeerde de hacker vervolgens om Nathans vrienden op te lichten.

Gijzelingsvideo's

Hoe werkt het? De oplichting bestaat uit een aantal stappen, die niet altijd in dezelfde volgorde worden toegepast.

1. Eén van je Instagram-vrienden doet - meestal in een video - een aanlokkelijk voorstel rond beleggingen in cryptomunten. Er worden je grote winsten voorgespiegeld.

 •  Je kan spontaan gecontacteerd worden door je "vriend", of bijvoorbeeld nadat je de video over cryptobeleggingen geliket hebt. (In werkelijkheid gaat het dus om een profiel van een contact dat zélf al gehackt is.)
 • De oplichter vraagt je om een profiel aan te maken op een website waar zogezegd geïnvesteerd kan worden in cryptomunten. Daar krijg je - naargelang het scenario - ofwel een som gratis ter beschikking, ofwel moet je zelf geld storten.

2. Je wordt gevraagd om een reclamevideo te maken waarin je spreekt over je positieve ervaringen met het investeringsplatform. Er zijn verschillende redenen waarom slachtoffers daarop ingaan.

 • Ofwel omdat ze oprecht blij zijn met het geld dat ze zogezegd verdiend hebben.
 • Ofwel omdat de oplichters beweren dat het maken van de video een vereiste is voor het afhalen van de som geld.
 • Ofwel omdat - in ruil voor de video - beloofd wordt om het gestorte geld of een gehackt profiel terug te bezorgen.
 • Soms worden ook andere listen gebruikt om zo'n video te laten opnemen. Je vriend op Instagram vraagt je dan bijvoorbeeld om een positieve videorecensie van zijn "nieuwe bedrijf".
In ieder geval: de video speelt later een cruciale rol in het vervolg van de oplichting.
 
(Lees verder onder de afbeelding.)
Een voorbeeld van een conversatie op Instagram tussen een oplichter en een slachtoffer, waarin gevraagd wordt om een video op te nemen.

3. Je profiel op Instagram wordt gehackt. Dat kan op verschillende manieren gebeuren.

 • Sommige hackers maken een valse inlogpagina waardoor ze je wachtwoord te weten komen. Vorig jaar waarschuwde SafeOnWeb al voor het fenomeen waarin je via een privébericht een link krijgt doorgestuurd naar een valse inlogpagina die je wachtwoord ontfutselt.
 • In andere gevallen krijg je de vraag om de contactgegevens in je Instagram-profiel aan te passen, of een bepaalde code die je via sms ontvangt door te sturen. Het resultaat is telkens hetzelfde: je paswoord wordt gewijzigd en je kan niet meer inloggen op je eigen profiel.

4. De hacker herhaalt dit proces met jouw eigen vrienden. Hij plaatst de reclamevideo die je opnam op je profiel - als post, of als Instagram Story. De oplichter spreekt je vrienden aan, die denken dat ze met jou aan het praten zijn.

Wie kan het slachtoffer worden?

Iedereen met een profiel op Instagram kan slachtoffer worden. Het zijn niet enkel accounts met veel volgers die geviseerd worden.

Nathan is dan ook lang niet het enige slachtoffer. Deze manier van oplichting komt momenteel over de hele wereld voor. Al in de herfst van 2021 kwamen er berichten uit de Verenigde Staten over crypto-oplichters die Instagramprofielen hackten. In februari 2022 waarschuwde het Identity Theft Resource Center van het Amerikaanse ministerie van Justitie voor de combinatie van gehackte Instagram-profielen en oplichting met cryptomunten. Vorige maand nog werd een Australische zangeres slachtoffer van hetzelfde type oplichting. En nu is het fenomeen dus ook in ons land opgedoken.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Een bericht dat te lezen viel op een Vlaams gehackt Instagram-profiel.

Waarom doen hackers dit?

Online oplichtingspogingen zijn succesvoller als ze afkomstig zijn van een profiel dat je vertrouwt. Door het stelen van iemands identiteit op Instagram en door gebruik te maken van de selfievideo vermijdt de oplichter dat hij eerst nog het vertrouwen van zijn slachtoffer moet winnen. Die gelooft namelijk dat hij met een vriend aan het praten is.
 

Sommige opgelichte personen worden daadwerkelijk aangemoedigd om zelf geld te storten op cryptoprofielen. Die sommen verdwijnen dan in de zakken van de oplichters. Soms werken de hackers als het ware in 'onderaanneming' en krijgen ze een percentage uitbetaald van een opdrachtgever per slachtoffer dat ze kunnen maken.

Soms is het de bedoeling om met het achterhaalde Instagram-wachtwoord te proberen inloggen op andere applicaties - bankapps, PayPal etc. - en daar financiële informatie te stelen. Heel wat mensen gebruiken hetzelfde wachtwoord voor verschillende websites.

Maar geregeld is het de internetcriminelen puur te doen om de gehackte profielen. Eigenaars worden dan afgeperst om hun profiel terug in handen te krijgen, of de gehackte profielen worden doorverkocht op internet. Afhankelijk van het aantal volgers zijn gestolen Instagram-accounts te koop voor enkelen tientallen tot soms duizenden euro's. Een geloofwaardig profiel kan gebruikt worden om heel veel volgers ook in de val te lokken.

Gevolgen

De resultaten zijn vaak ingrijpend. Niet alleen zijn mensen gehecht aan hun profiel op sociale media, vaak vallen ook gevoelige berichten, private informatie en intieme foto's in de handen van de hackers. Die kunnen leiden tot bijkomende hacks of afpersingspogingen, en de informatie kan misbruikt worden om anderen op te lichten.

Voor veel influencers en zelfstandigen is hun Instagram-profiel ook een belangrijke manier om te communiceren met hun klanten of volgers. Die kwijt raken, is dan sowieso een zware financiële klap.

Slachtoffers schamen zich vaak omdat ze in de oplichtingspoging getrapt zijn. Ze voelen zich bovendien schuldig omdat via hun profiel ook hun eigen vrienden opgelicht worden, met een video die ze bovendien zelf hebben opgenomen. Geregeld komt het voor dat slachtoffers beweren dat die video een 'deepfake' is.

Toch is het van belang om snel zoveel mogelijk mensen te laten weten dat je Instagramprofiel gehackt is. Zo vermijd je het sneeuwbaleffect van de oplichting.

Nathan vertelt hoe hij met een Instagramoplichter te maken kreeg

Videospeler inladen...

Hoe blijf je veilig op Instagram?

Hoe kan je je profiel op Instagram - en andere sociale media - beter beveiligen tegen oplichters?

 • Gebruik voor je e-mail, sociale media en andere belangrijke profielen een sterk paswoord dat uniek is voor elke afzonderlijke website. Je kan het inloggen extra beveiligen door te werken met tweestapsverificatie, zoals itsme of Google Authenticator. Hoe tweestapsverificatie precies werkt, lees je bij SafeOnWeb. Specifiek voor Instagram vind je de richtlijnen hier.
 • Klik niet op verdachte links die je toegestuurd worden, en geef geen gevoelige gegevens in op websites die je niet vertrouwt. Vaak worden betrouwbare websites nagebouwd om je in de val te lokken.
 • Verander nooit op vraag van iemand anders je contactgegevens (e-mailadres of telefoonnummer) die verbonden zijn aan je profielen op sociale media.
 • Deel nooit je paswoord of geef nooit cijfercodes die je via sms ontvangt door aan een derde partij.
 • Wees argwanend als iemand je vraagt om een video op te nemen waarin je een bepaalde dienst moet aanprijzen. Doe dat zeker nooit als je profiel al gehackt is: het geeft de oplichters alleen maar extra munitie om je persoonlijke contacten in de val te lokken.
 • Wees dubbel argwanend als iemand je grote winsten belooft via investeringen in cryptomunten.

Meest gelezen