Jeugdverenigingen in Tielt krijgen subsidie om goedkoop water aan te bieden op fuiven: "Zebradrinken is een succes"

Jeugdverenigingen in Tielt krijgen voortaan geld van de stad om op fuiven goedkoop water aan te bieden. Het stadsbestuur wil jongeren aanzetten om op fuiven, tussen de bekers alcohol door, ook eens water te drinken.

Alcohol afwisselen met niet-alcoholische dranken: dat is het principe van zebradrinken. Jeugdverenigingen in Tielt krijgen vanaf nu subsidies waardoor ze plat water en spuitwater veel goedkoper kunnen aanbieden, aan een prijs van maximaal 1 euro. 

Idee komt van zoon van de schepen

Het idee komt van de zoon van de schepen van Jeugdbeleid, Pascale Baert (Iedereen Tielt): "Het is eigenlijk gestart bij mijn zoon die thuiskwam van zijn eerste fuif en het eigenlijk schandalig vond dat water even duur is als een pint. Daarna is er overleg geweest met de verschillende jeugdorganisaties die grote evenementen organiseren in Tielt. We hebben hier fuiven van 2.000 mensen en de jeugdverenigingen waren bijzonder enthousiast om mee op de kar te springen."

Test afgelopen weekend was succesvol

De KSA in Tielt heeft het systeem afgelopen weekend al uitgeprobeerd. Simon Popelier, voorzitter van de KSA: "Tijdens de fuif is er 300 liter water gedronken. Dat is best veel. De populairste drank is nog steeds een simpel pintje. We zetten geen limiet op het aantal pintjes dat er mag worden gedronken, maar combineren met water is zeker een goed idee. Het is een  positieve boodschap en niemand van de jongeren had daar bedenkingen bij. We willen er zeker aan meewerken om jongeren niet volledig in de wind naar huis te sturen."

"De laatste jaren was er een trend dat vele jongeren een pre-party hielden voor ze naar de fuif kwamen", vertelt Simon: "Thuis dronken ze al sterke drank en kwamen ze vaak al beschonken toe. Na 2 jaar corona zien we toch een verandering. De nieuwe generatie jongeren doet dit minder en ze komen ook vroeger naar de fuif. Vroeger kwamen ze maar om 23 uur aan, afgelopen weekend was het rond 9.30 uur al volle bak. De jongeren nu waren ook veel nuchterder. De test is alvast geslaagd met het goedkope water op de fuif. Het wordt volgend jaar zeker herhaald."

Meest gelezen