Een van de beschuldigden op de zitting waar de jury werd samengesteld.

De drugscrimineel die uiteindelijk zelf vermoord werd: wat je moet weten over het proces-Aquino

"Lopen, Silvia! Dit is geen politie!" Dat waren de laatste woorden die Silvio Aquino riep naar zijn vrouw vlak voor hij werd vermoord op 27 augustus 2015. Moest de beruchte drugscrimineel dood of was het, zoals één van de vijf verdachten beweert, de bedoeling hem te ontvoeren en losgeld te eisen? Het is dé vraag op het assisenproces dat vandaag onder grote veiligheidsmaatregelen van start gaat. 

Het assisenproces

Vijf beschuldigden staan terecht voor het hof van assisen in Tongeren. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen in en rond het gerechtsgebouw wegens de gespannen verhouding tussen hen en de nabestaanden van Silvio Aquino. Maar ook tussen de beschuldigden onderling spant het. Eén van hen doorbrak namelijk de omerta, en wordt nu als een verrader behandeld door de 4 anderen. In de kleine assisenzaal zal  publiek noch pers worden toegelaten. Zij kunnen het proces op een groot scherm volgen in een relaiszaal in de rechtbank. Het proces zal 4 tot 5 weken duren. De beschuldigden riskeren levenslang.

Wie was Silvio Aquino?

Silvio Aquino (Leut, 1974)  was de jongste van negen kinderen uit een Limburgs mijnwerkersgezin van Italiaanse origine. De Aquino’s zijn bekend en berucht in Limburg. Bekend door hun kale hoofden en gespierde lichamen, waardoor ze “de bende van de kletskoppen” worden genoemd. En berucht om hun criminele parcours in de drugswereld, waar ze bekend staan als "de Soprano's aan de Maas". 

 

Silvio Aquino

Silvio Aquino en andere leden van zijn familie stonden op het moment van de moord in Hasselt terecht voor cocaïnetrafiek. Uit het moraliteitsonderzoek van de politie blijkt dat de Aquino's heel geliefd zijn in Maasmechelen. Silvio blijkt diepgelovig te zijn en erg beschermend voor zijn vrouw en kinderen. “Hij wou niet dat zij of zijn kinderen met de criminele wereld in aanraking zouden komen”, staat in het gerechtelijk dossier. Een crimineel bestaan dat hem uiteindelijk zelf het leven zou kosten. 

De Aquino's werden op het proces in 2015 verdedigd door heel wat bekende topadvocaten:

Videospeler inladen...

Wat gebeurde er op 27 augustus 2015?

Silvio Aquino en z’n vrouw Silvia waren op de dag van de feiten onderweg naar huis in Maasmechelen na een bezoek aan de zus van Silvio. Ter hoogte van Opglabbeek werd hun wagen ingehaald. Eén van de inzittenden stak zijn hand door het raam en maande Silvio aan om te vertragen. De man droeg zwarte handschoenen, een bivakmuts en donkere kledij. Silvio Aquino dacht dat het om agenten ging, remde en zag hoe een tweede wagen achter hem stopte. Verschillende personen sprongen uit de wagens, waarvan sommige fluo armbanden droegen, net als die van de politie.  Ze trokken Silvio en z’n vrouw uit hun voertuig en riepen: ”Antidrugs, Antidrugs”.

Silvio begreep vrij snel dat  dit geen drugscontrole was. Hij riep: “Lopen Silvia, dit is geen politie!”, en probeerde hetzelfde te doen. Z’n vrouw kon ontkomen, liep een bos in en hoorde nog 4 of 5 schoten. Ze belde aan bij het eerste huis dat ze tegenkwam, stormde naar binnen toen de deur openging en stamelde “mannen, bivakmutsen, wapens”. De bewoonster belde meteen de hulpdiensten. 

27 augustus 2015 Opglabbeek

Maar voor Silvio Aquino kwam alle hulp te laat. Hij kreeg 5 kogels in het hoofd en 2 in zijn romp. De daders waren verdwenen in één van de auto’s. Omdat het incident zich afspeelde midden op de dag waren er heel wat getuigen, onder wie twee broers die de Nederlandse nummerplaat van de vluchtwagen hadden gezien. De politie liet de wagen internationaal seinen en kwam vrij snel op het spoor van de 5 verdachten. 

Wie zijn de vijf beschuldigden?

Eén van de verdachten was levensgevaarlijk gewond geraakt tijdens de schermutseling in Opglabbeek. Silvio Aquino had zich hevig verzet en zou, vlak voor hij werd afgemaakt, erin geslaagd zijn één van zijn aanvallers met diens eigen wapen neer te schieten. De verdachten vluchtten met hun gewonde kompaan. In het Nederlandse Roermond deden ze een ambulance stoppen op de pechstrook. Toen de ambulanciers de gewonde begonnen te reanimeren, reden ze met zijn vieren weg. 

Dode verdachte langs de autoweg in Roermond

Hun kompaan,  een 22-jarige Bosniër die in Antwerpen woonde en geen onbekende was voor de politie, overleed. Zijn identificatie, analyse van camerabeelden langs autowegen en een zeer uitgebreid telefonie-onderzoek leidde tot de arrestatie van drie van de vier inzittenden van de vluchtwagen. De vierde verdachte werd pas in augustus vorig jaar gearresteerd na een toevallige verkeerscontrole in Spanje. Een meevaller voor de speurders, want hij doorbrak de omerta.  

De vier zijn lid van een Bosnische Romaclan en hebben elk een goed gevuld strafblad. Zij worden beschouwd als de uitvoerders van de moord op Silvio Aquino. De vijfde beschuldigde, een man uit Zutendaal, is een bekende van de Aquino’s. Voor het openbaar ministerie is hij de opdrachtgever van de moord. 

Wat was het motief?

Was de moord op Silvio Aquino een uit de hand gelopen overval, een afrekening in het drugsmilieu of een mislukte gijzeling? Een overval leek weinig waarschijnlijk, want in de jeansbroek van Silvio stak nog 4.050 euro in biljetten van 50 euro. Alleen zijn dure horloge was gestolen.

Een link met het drugsmilieu was er mogelijk wel. De verdachte uit Zutendaal die de spilfiguur zou zijn, werd eerder veroordeeld voor een groot cocaïnetransport. Hij leefde in onmin met de Aquino’s na een fout gelopen drugsdeal, zo bleek uit politie-informatie. 

De man ontkent  en houdt nog altijd zijn onschuld staande, net als 3 vermoedelijke uitvoerders. Ze zeggen van niets te weten of beroepen zich op hun zwijgrecht. 

De laatste verdachte is de enige die een verklaring over de feiten aflegde. Het plan was, zo vertelt hij, om Silvio Aquino te ontvoeren en daarna 400.000 tot 500.000 euro losgeld te vragen. Want het was bekend dat Silvio in ‘de drugs’ werkte en veel geld had.  De man uit Zutendaal zou de Bosniërs hierover hebben getipt. Het zou niet de bedoeling zijn geweest om Silvio te doden, zegt hij, maar het ging helemaal fout toen Aquino erin slaagde om een wapen van één van de daders af te nemen. 

Verslag van de moord op Silvio Aquino in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen