Copyright Maskot

Beter weten wat jij en ik lezen, beluisteren en bekijken online: nieuw meetsysteem voor ons mediagebruik op komst

Als het van de mediabedrijven en de Vlaamse overheid afhangt, dan komt er een nieuw meetsysteem, dat het mediagebruik van de Vlaming beter in kaart moet brengen. Belgische mediabedrijven willen beter inspelen op de wensen van hun publiek, dat steeds vaker online op zoek gaat naar nieuws, series, podcasts, video's,... Het online mediagebruik van Vlamingen wordt nu door verschillende bedrijven apart gemeten, waardoor er geen algemene gegevens over bestaan die vertellen welke media één en dezelfde persoon op een dag gebruikt. 

Media-onderzoek gebeurt per medium door het Centrum voor Informatie over de Media (CIM). Zij hebben leescijfers van kranten en magazines, kijkcijfers van televisieprogramma's en luistercijfers voor de radio. Internetgebruik wordt apart gemeten, terwijl de meeste mensen tegenwoordig de hele dag door online zijn, en er massaal zowel nieuws als ontspanning zoeken. 

Tegelijk houden grote internationale mediabedrijven zoals Meta, moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zelf cijfers bij over het gedrag van hun gebruikers, maar delen ze die niet met mediabedrijven bij ons. Daardoor hebben de mediabedrijven onvoldoende zicht op de manier waarop hun publiek naar hun programma's kijkt, en wat bijvoorbeeld erg populair is online. 

Bovendien stelt er zich bij het huidige meetsysteem een probleem: over elk medium wordt een andere groep mensen bevraagd. Terwijl het net interessant is om te gaan kijken welke verschillende media en platformen iemand tijdens de dag gebruikt, van het lezen via een krantenapp 's morgens, tot een internationale serie streamen 's avonds. Ander euvel: wie pakweg op een groot scherm naar het WK Voetbal gaat kijken, wordt niet meegeteld in de kijkcijfers, terwijl het om een grote groep mensen gaat.

Om een nieuw meetsysteem voor mediagebruik over alle platformen heen op poten te zetten, is er alvast een consortium opgericht met de naam XMC, wat staat voor CrossMediaal Consortium. Het nieuwe meetsysteem voor mediagebruik zou alles kunnen bijhouden wat iemand doet, ongeacht welk scherm je daarvoor gebruikt. Het geeft een vollediger beeld van welke media iemand gebruikt doorheen de dag. Er worden gegevens gecombineerd van klassieke media zoals kranten en televisie, maar ook van sociale media, apps en websites.

Tien partijen maken deel uit van die organisatie, waaronder de meeste kleine en grote mediahuizen (Ads & Data, DPG Media, Mediafin, Mediahuis, Niet-openbare regionale televisievereniging Vlaanderen (NORTV), Roularta Media Group, SBS Belgium, Vlaamse Audiovisuele Regie (VAR), VRT en WE MEDIA). Alle mediagroepen samen investeren 1,7 miljoen euro in het project. De Vlaamse Regering draagt op haar beurt 4 miljoen euro bij.

Het is nog niet zeker dat dit project er komt, want het moet nog geëvalueerd worden door de Europese Commssie. Als zij het licht op groen zetten, dan kan dit project volgend jaar van start gaan. De Vlaamse regering heeft dit dossier al goedgekeurd.

"Dit project biedt een krachtig antwoord op de steeds dominantere positie van grote internationale spelers op onze mediasector. Alleen door samen te werken kunnen we onze mediasector ook bij ons financieel leefbaar houden. We hopen op snel groen licht van Europa zodat we van start kunnen gaan", aldus Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Meest gelezen