Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens.

Nieuwe voorzitter Boerenbond: "Die 41 landbouwbedrijven die in 2025 moeten stoppen? Pure contractbreuk"

"Contractbreuk", zo noemt Lode Ceyssens, de nieuwe voorzitter van de Boerenbond, de lijst met 41 "rode" landbouwbedrijven. Die moeten tegen 2025 dicht van de Vlaamse overheid omdat de milieu-impact op hun omgeving te groot is. Ceyssens denkt dat veel boeren bezwaar zullen indienen.

Het voorbeeld van het melkveebedrijf van de abdij van Averbode is intussen genoegzaam bekend: dat heeft in april een brief gekregen van de Vlaamse overheid met de boodschap dat het tegen 2025 dicht moet. Dat is een rechtstreeks gevolg van het Vlaamse stikstofakkoord van februari. 

Wat is het stikstofakkoord?

Stikstof is een geur- en kleurloos gas in de lucht dat niet schadelijk is voor mens of milieu, maar in verbinding met bepaalde andere stoffen wordt het wel schadelijk. Bij verbrandingsprocessen bijvoorbeeld, in het verkeer of in de industrie of in de landbouw komt via de mest van dieren ammoniak vrij. Te veel stikstof in de natuur zorgt voor minder biodiversiteit.

Om de uitstoot van stikstof tegen te gaan is er het stikstofakkoord. De Vlaamse overheid bepaalt hoeveel stikstof de industrie of landbouw mag uitstoten, afhankelijk van de ligging, en geeft codes van groen tot rood. Zit een bedrijf daarboven, dan moet het maatregelen nemen of mogelijk sluiten.

Averbode staat sinds 2015 met 40 andere bedrijven op een "rode lijst" van bedrijven waarvan de milieu-impact op de omgeving te groot is. Ook die 40 andere bedrijven moeten dicht. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) benadrukte gisteren nog dat ze daar niet aan wil morrelen en het openbaar onderzoek wil afwachten. "Maar ik heb tot op dit moment geen rationeel argument gehoord waarom we het bedrijf in Averbode uit de lijst zouden halen", stelde ze.

Lode Ceyssens, de kersverse voorzitter van de Boerenbond, countert haar in "De ochtend" op Radio 1: "Het gaat hier over een bedrijf dat in 2015 nog een nieuwe vergunning heeft gekregen, dat gebouwd heeft, dat alle mogelijke technieken gebruikt heeft om de emissie terug te dringen. Als rationeel argument kan dat tellen."

Bezwaar

Hij spreekt van "pure contractbreuk" voor die 41 rode bedrijven. "Die mensen hebben een vergunning gekregen om een bedrijf uit te baten. Zij hebben investeringen gedaan om dat te kunnen doen en nu krijgen zij te horen dat het gedaan is in 2025, zonder meer."

Ik hoop dat alle bezwaren grondig bestudeerd en geëvalueerd, en op basis daarvan bijgestuurd worden

Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond

Ceyssens stelt daarom nog hoop in de bezwaren die de boeren nog kunnen indienen. "Ik zou durven hopen dat het openbaar onderzoek niet voor de schone schijn gehouden wordt. Ik hoop dat alle bezwaren grondig bestudeerd en geëvalueerd, en op basis daarvan bijgestuurd worden."

Hoeveel boeren bezwaar zullen indienen, weet hij nog niet. "Naar ik verneem, zullen het er heel veel zijn. Maar dat weten we pas definitief op 17 juni."

Voedselafhankelijkheid

Als nieuwe Boerenbond-voorzitter maakt hij zich veel zorgen over de toekomst van de landbouwers in Vlaanderen. "Niet alleen over hun inkomen, maar vooral ook over hun geestelijk welzijn. De onzekerheid knaagt enorm."

Hij vindt dat we als maatschappij boeren eigenlijk moeten koesteren. "De gemiddelde leeftijd van landbouwers in ons land is 56. Als je weet dat slechts 12 procent van boeren boven de 50 een opvolger heeft, gaan wij in de toekomst naar heel weinig boeren in Vlaanderen. Met 2 mogelijke gevolgen: ofwel gaan we naar zeer grote bedrijven, en dat wil niemand, ofwel dreigt voedselafhankelijkheid."

Beluister hier het hele gesprek met Lode Ceyssens in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen