Presentator Giuseppe Brindisi (rechts) in gesprek met minister Sergej Lavrov (links).

Russische minister Lavrov praat voor het eerst met Europese zender: "Wij willen geen regimewissel" en "Boetsja is fake"

"We plannen onze acties niet in functie van een datum", zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in een Italiaanse talkshow. Volgende week is het 9 mei, Dag van de Overwinning in Rusland, er wordt gespeculeerd dat Rusland dan met iets wil uitpakken. Het was de eerste keer sinds het begin van de oorlog in Oekraïne dat Lavrov met een Europees nieuwsmedium sprak. Hij kwam ook terug op het drama in de stad Boetsja, wat hij "fake" noemt, en op de rol van de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Gisteravond verscheen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in het Italiaanse actualiteitenmagazine "Zona Bianca" op televisiezender Rete 4. Dat is een onderdeel van het commerciële mediabedrijf Mediaset, opgericht door voormalig premier Silvio Berlusconi. Lavrov beantwoordde vanuit de Russische hoofdstad Moskou via een rechtstreekse videoverbinding vragen van presentator Giuseppe Brindisi. Het is de eerste keer sinds de Russische inval in Oekraïne eind februari dat minister Lavrov met Europese media spreekt. "Westerse media en politici verdraaien telkens wat Russische instanties zeggen", was Lavrov meteen scherp. 

De Russische minister van Buitenlandse Zaken kreeg de vraag of we bevreesd moeten zijn voor een nucleair conflict. "Rusland heeft nooit de inspanningen tegengewerkt om een akkoord te bereiken dat een oorlog zou vermijden", antwoordde Lavrov. Hij verwees naar het zogenoemde INF-verdrag uit 1987, over een verbod op kernraketten op middellange afstand. Dat verdrag luidde het begin van het einde in van de Koude Oorlog. De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump stapte in 2018 uit dat verdrag, kort daarna gevolgd door Rusland. Het verdrag liep in 2019 af.

"We hebben onze Amerikaanse collega's gevraagd om te herhalen wat de Russische president Gorbatsjov en de Amerikaanse president Reagan in 1987 gezegd hebben en een verklaring te aanvaarden die stelt dat een nucleaire oorlog geen winnaars heeft", aldus Lavrov. "We hebben de Trump-administratie niet kunnen overtuigen, wel die van Biden. President Poetin en president Biden hebben een verklaring aanvaard in 2021 in Genève, op ons initiatief. President Poetin wilde ook de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad bijeenroepen, maar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk treuzelen."

Wat gebeurt er op 9 mei?

Over exact een week is het 9 mei. Dat is in Rusland een grote feestdag: dan wordt de Dag van de Overwinning gevierd, de overwinning op de nazi's aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. Traditioneel trekt dan een grote militaire parade door Moskou en houdt de president een toespraak. Rusland zou naar verluidt tegen 9 mei willen uitpakken met een grote overwinning in Oekraïne.

Onze militairen plannen hun acties niet in functie van een datum.

Sergej Lavrov

Presentator Giuseppe Brindisi vraagt Lavrov of Rusland op 9 mei de totale oorlog zal verklaren. "Onze militairen plannen hun acties niet in functie van een datum", reageert Lavrov. "Het tempo van de operatie in Oekraïne hangt af van de noodzaak om de risico's voor de bevolking en de Russische militairen te minimaliseren."

Videospeler inladen...

Het drama in Boetsja: "Overduidelijk dat het fake is"

Minister Lavrov kreeg ook een vraag voorgeschoteld over Boetsja. Die stad is het symbool geworden van de gruwel van de oorlog in Oekraïne. Na de terugtrekking van de Russische troepen een maand geleden werden daar honderden lichamen van burgers op straat aangetroffen. Er is sprake van foltering.

Rusland ontkent dat het iets te maken heeft met de gebeurtenissen en zegt dat het drama in Boetsja in scène gezet zou zijn. Dat is ook de stelling die de Russische minister van Buitenlandse Zaken in het Italiaanse interview inneemt.

"Op 30 maart zijn de Russische troepen vertrokken uit Boetsja. De burgemeester van Boetsja riep de overwinning uit en verklaarde dat Boetsja naar het normale leven teruggekeerd was. Drie dagen later is men begonnen met het tonen van die lichamen. Ik wil niet verder ingaan op deze zaak, omdat het overduidelijk is dat het fake is. Eender welke waarnemer kan dat van de eerste oogopslag zien."

"Hitler was toch ook een Jood?"

Volgens Lavrov is de Russische inval trouwens te rechtvaardigen, omdat Rusland Oekraïne "denazificeert". Oftewel: een land "zuiveren" van nazi-elementen. Hoe Oekraïne een "nazistisch" land kan zijn als president Zelenski zelf Joods is, vroeg de presentator. "Dat zegt toch niets?", antwoordde Lavrov. "Adolf Hitler had ook Joods bloed, geloof ik. Het wijze Joodse volk zegt dat de meest fervente antisemieten Joden zijn."

Dat Hitler via zijn grootvader langs vaderszijde Joods bloed had, is een vaak terugkomend verhaal, dat door heel wat historici is ontkracht. 

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, omschreef Lavrovs uitspraken als een "onvergeeflijke, schandalige verklaring, een verschrikkelijke historische vergissing". Het land eist verontschuldigingen.

Videospeler inladen...

"Zelenski kan vrede brengen als hij stopt met het geven van criminele bevelen"

Lavrov kwam ook terug op de vraag hoe Rusland de rol van de Oekraïense president Volodimir Zelenski ziet. "Zelenski kan vrede brengen als hij stopt met criminele bevelen te geven aan zijn eigen nazistische bataljons. Wij willen niet dat hij zich overgeeft, we willen dat hij het bevel geeft om de vijandigheden te stoppen en alle burgers in vrede te laten", zegt Lavrov.

Wij willen geen regimewissel in Oekraïne, dat is een Amerikaanse specialiteit, zij houden zich gewoonlijk met dat soort zaken bezig.

Sergej Lavrov

Hij gaf ook een sneer aan de Verenigde Staten. "Wij willen geen regimewissel in Oekraïne, dat is een Amerikaanse specialiteit, zij houden zich gewoonlijk met dat soort zaken in de wereld bezig. Terwijl wij alleen de veiligheid van de mensen in het oosten van Oekraïne willen garanderen, zodat ze niet bedreigd worden door de nazificatie van het land, en opdat er vanuit Oekraïne geen bedreigingen naar de Russische federatie gestuurd worden."

Videospeler inladen...

Lavrov had het overigens ook over de gezondheidstoestand van president Poetin. Over hem doen geruchten de ronde als zou hij fysieke en/of mentale problemen hebben. "Of de president echt ziek is? Vraag dat aan de buitenlandse leiders die hem de laatste tijd gesproken hebben."

Meest gelezen