© Danny Claes

Sint-Truiden start met sloop van Veemarkt: 13.000 vierkante meter beton wordt opgebroken

In Sint-Truiden is gestart met het opbreken van de Veemarkt, en de sloop van een van de twee markthallen. In de plaats komt er veel groen. Maar de 430 parkeerplaatsen blijven behouden. 

In Sint-Truiden is een aannemer vandaag begonnen met het ontharden van de Veemarkt, aan de rand van de stad. "We gaan 13.000 vierkante meter beton omvormen tot een groene oase", legt schepen van Publieke Ruimte Jelle Engelbosch (N-VA) uit. "In de plaats komen veel bomen en heel veel groen. De Cicindriabeek wordt opnieuw opengelegd. Dus dit wordt echt een rustpunt in onze stad."

Aan het aantal parkeerplaatsen wordt niet geraakt, verzekert Engelbosch. "Uit de bevraging van de inwoners bleek dat dat toch een bezorgdheid was. Door een van de twee overdekte hallen af te breken en links daarvan ook het leegstaande slachthuis te slopen, kunnen we de capaciteit van 430 parkeerplaatsen behouden."  De wekelijkse antiekmarkt kan blijven en zal in de overgebleven overdekte hal gehouden worden. 

Asbest

De sloop van de hal en het voormalige slachthuis moet omzichtig gebeuren, vult schepen van Openbare Werken Johan Mas (Open VLD) aan. "In een eerste fase wordt het dak van asbestplaten op een veilige manier verwijderd. De asbestplaten worden tijdens het verwijderen altijd natgespoten om stof te vermijden. Daarnaast spant de aannemer netten onder het dak om te voorkomen dat er platen naar beneden vallen. Nadat de draagstructuur afgebroken is, volgt er nog een archeologisch onderzoek. Daarna kan de aannemer ook dat deel van de site opvullen met zand. 

Sint-Truiden kan voor het onthardingsproject rekenen op 250.000 euro van Vlaanderen.

Meest gelezen