Slechtvalken op kerktoren in Peer hebben voor het eerst jongen: "Drie mooie witte kuikens"

De slechtvalken op de kerktoren in Peer hebben voor het eerst jongen, drie in totaal. De stad plaatste de nestkast enkele jaren geleden al, maar ze is dit jaar voor het eerst bewoond.  De jongen braken vanochtend uit hun ei.  

"Het is echt prachtig, ze hebben drie mooie witte kuikens" vertelt Robert Vandingenen van Natuurpunt enthousiast. De nestkast werd enkele jaren geleden al geplaatst door de stad. Maar het is het eerste jaar dat de kast bewoond is. "Vermoedelijk door de slechtvalken die al enkele jaren een nest hadden op een pyloon van een hoogspanningsleiding. Door de werkzaamheden aan de hoogspanningslijn zijn ze wellicht uitgeweken naar de kerktoren. En het leuke is dat iedereen alles nu kan volgen, want de nestkast is uitgerust met een webcam." 

De inwoners van Peer mogen de namen voor de jongen kiezen. "Mensen mogen ons hun suggesties doorsturen via Facebook", vertelt info-ambtenaar. "Vrijdagmiddag zullen we dan drie namen kiezen."  

Slechtvalken doen het al enkele jaren erg goed in Limburg. Zo waren er sinds 2018 al elke lente succesvolle broedgevallen in de nestkast op de basiliek van Tongeren. Maar omwille van de restauratie van de toren, is de kast begin dit jaar weggehaald. En de brandweer van Lommel plaatste enkele weken geleden een kast op de slangentoren van de kazerne, omdat er in de buurt een slechtvalk vertoefde. "De kast is niet bewoond, waarschijnlijk waren we iets te laat om ze te installeren", vertelt Ruben Craeghs van de brandweer. "Hopelijk hebben we volgend jaar meer geluk."

Meest gelezen