De Spaanse premier Pedro Sánchez
Europa Press 2022

Spaanse premier Sánchez ook slachtoffer van spionagesoftware Pegasus

De Spaanse premier Pedro Sánchez en de minister van Defensie Margarita Robles zijn vorig jaar het slachtoffer geworden van een spionageaanval. Dat heeft de Spaanse regering bekendgemaakt. De aanval gebeurde met de spionagesoftware Pegasus die in hun mobiele telefoon werd aangetroffen. 

Vorig jaar in mei werd de spionagesoftware Pegasus geïnstalleerd op de telefoon van de Spaanse premier en vond er minstens een datalek plaats, dat zei presidentieel minister Félix Bolaños. "Wie er achter de aanval zit, is niet duidelijk."

De acties waren "onwettig en ongeoorloofd", verduidelijkte minister Bolaños nog. Hij sprak van "externe" acties, "uitgevoerd door niet-officiële instanties en zonder toestemming van de staat". Hij zei voorts dat het ministerie van Justitie een onderzoek instelt. 

Gebruikte Spaanse regering Pegasus-software?

Het nieuws komt er nadat de Spaanse regering zelf onder vuur had gelegen over het gebruik van de omstreden Pegasus-software. Onderzoekers van een Canadese universiteit hebben eerder bekendgemaakt dat de Spaanse regering mogelijk met Pegasus-spionagesoftware de leiders en activisten van de Catalaanse separatistenbeweging heeft laten onderzoeken. Meer dan 60 mensen zouden het doelwit geweest zijn. Maar het ministerie van Defensie ontkent de beschuldigingen. 

In 2017 heeft Catalonië de onafhankelijkheid uitgeroepen na een referendum dat verboden was.  De separatistische leiders werden door de Spaanse regering opgepakt en berecht.

Verbod op Pegasus

Het Israëlische bedrijf NSO Group verkoopt de Pegasus- spyware aan landen en overheidsdiensten. Zo hebben verschillende overheden met de spionagesoftware de telefoons van tienduizenden mensen gehackt. Maar de software werd niet enkel voor criminelen of terroristen gebruikt, maar ook bij onder meer politieke tegenstanders.

Eerder werd bekend dat onder andere de Franse president Emmanuel Macron en Belgische Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders al slachtoffer werden.

De datawaakhond van de Europese Unie heeft in een rapport opgeroepen tot een verbod op Pegasus vanwege beschuldigingen dat het door regeringen wordt misbruikt om onder meer mensenrechtenactivisten, journalisten en politici te bespioneren.

De Spaanse premier Pedro Sánchez
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen