Groen licht voor nieuwe appartementen op Paardenmarkt: "Open plek was confronterend"

Op de plek waar een gasexplosie drie panden verwoestte op de Paardenmarkt in Antwerpen, komen 9 appartementen en een handelszaak. Daarvoor heeft de stad Antwerpen een vergunning gegeven. Bij een gasexplosie in 2018 vielen 2 doden en 27 gewonden. "Elke Antwerpenaar herinnert zich die ramp levendig. De site moet een nieuwe invulling krijgen", vertelt schepen Annick De Ridder (N-VA).

Er komen 9 appartementen en een winkelruimte op de open plek waar 4 jaar geleden een appartementsgebouw ontplofte op de Paardenmarkt. Het college van de stad Antwerpen heeft daarvoor nu een vergunning gegeven. In januari 2018 vond op die plaats een zware gasexplosie plaats, waarbij 2 mensen het leven lieten en 27 anderen gewond raakten. De oorzaak van de ontploffing was een oude gasbuis die niet goed afgesloten was. 

Het hangt van de nabestaanden af of er een gedenkplaats komt

Annick De Ridder (N-VA), schepen voor ruimtelijke ordening

Wanneer de appartementen er precies komen, is nog niet duidelijk. Er is ook nog niet beslist of er een gedenkplaat komt. "Als de nabestaanden dat willen, kan er zeker een gedenkplaat komen", vertelt De Ridder aan Radio 2 in Antwerpen.  "Sommige mensen hechten daar belang aan, anderen willen dat op een andere manier verwerken."

De huurder van het ontplofte appartement is veroordeeld tot 18 maanden cel omdat hij niets ondernomen had toen mensen eerder al klaagden over een gasgeur. Hij is in beroep gegaan tegen dat vonnis. Het beroep zal volgend jaar behandeld worden.

Meest gelezen