Besproei de tuin bij voorkeur met regenwater

Grondwaterbuffer daalt zo snel dat we minder voorbereid zijn op droge zomer: "Wees zuinig met water"

We moeten door het droge voorjaar nu al zuinig zijn met water. Dat zegt professor hydrologie Marijke Huysmans (VUB) aan VRT NWS. "Het heeft al drie maanden nauwelijks geregend en er is niet meteen beterschap in zicht", zegt ze. "De grondwaterstanden dalen sneller dan ze normaal doen tijdens deze tijd van het jaar."

De zon schijnt en het is een aangename 18 graden buiten: zalig lenteweer. Niet abnormaal voor de tijd van het jaar. Maar kun je je nog herinneren wanneer het voor het laatst geregend heeft, echt geregend? De voorbije drie maanden viel er lokaal nauwelijks neerslag. De zondvloed is niet meteen in zicht, de komende tien dagen wordt weinig tot geen regen verwacht.

De maand maart was de droogste sinds het begin van de waarnemingen. April was vrij gemiddeld, al was het vooral naar het einde toe weer erg droog. Ook voor de landbouwers begint de droogte parten te spelen. Ze stellen het zaaien hier en daar zelfs uit, in de hoop dat het binnenkort toch wat natter zal worden.

BEKIJK - "De grond droogt sneller uit dan het zaad kan kiemen", zeggen landbouwers:

Videospeler inladen...

Die droogte heeft ook gevolgen voor het grondwaterniveau. "We zien dat de grondwaterstanden eigenlijk veel sneller dalen dan ze normaal gezien in deze tijd van het jaar zouden doen", zegt Huysmans. "Het grondwater in de ondergrond is een buffer die natuur en landbouw minder kwetsbaar moeten maken tegen droogte. We zijn die snel aan het opgebruiken en daardoor minder voorbereid op een mogelijke droge zomer."

Herstel van natte zomer bijna tenietgedaan

De vorige zomer was een koude en natte zomer. Niet goed voor ons zomergevoel, maar wel een echte opsteker voor het grondwaterpeil. "Na de zomer waren we vrij optimistisch, eindelijk waren die grondwaterpeilen terug op een normaal niveau", legt Huysmans uit. "Na al die droge jaren was er eindelijk herstel."

Mooie liedjes duren niet lang, want dat herstel is nu al deels tenietgedaan. "Net als de voorbije jaren hebben we opnieuw een heel droog voorjaar met weinig neerslag, hoge temperaturen en een droge wind", zegt Huysmans. "We verwachten dat dit in de toekomst met de klimaatverandering vaker zal gebeuren."

Net als de voorbije jaren hebben we opnieuw een heel droog voorjaar met weinig neerslag, hoge temperaturen en een droge wind

De hydrologe raadt daarom nu al aan om zuinig te zijn met water, "zodat we de buffer niet te snel helemaal opgebruiken", klinkt het. "Gebruik regenwater als je de tuin wil besproeien en ga zeker je gazon niet sproeien. Het gras kan wel tegen een droge periode." Wees over het algemeen dus zuinig met water.

Prof Marijke Huysmans (KU Leuven en VUB): "We zijn vooral bang dat we nu de waterbuffer gaan opgebruiken die we nodig hebben als er mogelijk een droge zomer aankomt"

Videospeler inladen...

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) volgt in Vlaanderen de grondwaterstanden op. Nieuwe cijfers worden pas later deze week vrijgegeven. De VMM laat wel weten dat er momenteel geen reden is voor paniek en er ook nog geen beperkende maatregelen van kracht zijn. Of die wel al nodig zouden zijn, wil de VMM nog niet gezegd hebben. Dat is voer voor overleg en dat volgt pas als de nieuwe cijfers er zijn.

Meest gelezen