ROBIN UTRECHT

100-jarige man die in oktober al geïnterneerd moest worden, zal nog een jaar in de gevangenis van Brugge moeten blijven

De 100-jarige man uit Destelbergen die in oktober geïnterneerd moest worden, kan nog minstens een jaar in de ziekenhuisafdeling van de gevangenis van Brugge verblijven. Volgens zijn advocaat is de kans groot dat hij zijn resterende dagen daar zal doorbrengen. De hoogbejaarde bracht vorige zomer een medebewoner in een rusthuis om het leven, maar verkeerde op dat moment in een staat van geestverwarring. Ontoerekeningsvatbaar dus, maar geen enkele gepaste zorginstelling kan of wil de man momenteel opvangen.

De hoogbejaarde man werd in juni 2021 aangehouden nadat hij een medebewoner van het WZC Kouterhof in Destelbergen om het leven had gebracht. Een tragische vergissing, oordeelden de gerechtspsychiaters die de man onderzochten. Hij verkeerde op het moment van de feiten in een plotse, tijdelijke toestand van verwardheid. Hij was die bewuste nacht door de gangen aan het dolen en vergiste zich van kamer toen hij terug naar bed wilde. Hij dacht dat er een indringer onder zijn lakens lag en raakte in paniek.

Nog steeds geen oplossing

De raadkamer besliste in oktober 2021 dat de man geïnterneerd moest worden. Hij was ontoerekeningsvatbaar op het moment van de feiten en handelde niet met kwaad opzet. Meer dan een half jaar na die uitspraak verblijft hij nog altijd in de ziekenhuisafdeling van de Brugse gevangenis. De zaak kwam deze ochtend opnieuw voor. De kamer voor de bescherming van de maatschappij (KBM), een deel van het gerecht dat over de rechten van geïnterneerden waakt, stelde de zaak uit naar mei 2023.

De kans dat hij zijn resterende dagen op de ziekenhuisafdeling van de Brugse gevangenis zal doorbrengen, is reëel

advocaat Jan De Winter

“Een opvallende beslissing, maar de rechtbank zit net zoals wij met de handen in het haar”, vertelt Jan de Winter, advocaat van de 100-jarige man. “Als niemand bereid is om hem op te nemen, kan de rechtbank niet anders dan geen beslissing nemen. De alternatieven die nog overblijven, een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) en een Inrichting tot Bescherming van de Maatschappij (IBM), zijn geen opties. Mijn cliënt hoort ergens thuis waar hij zorg op maat en geriatrische verzorging krijgt.”

En daar knelt het schoentje: de meest voor de hand liggende opties zijn de voorbije maanden al aangeschreven door het gerecht. De kans dat er alsnog een oplossing uit de bus komt, wordt alleen maar kleiner. “De voorzieningen die hem met de nodige expertise kunnen opvangen, weigeren tot op de dag van vandaag om hem te helpen”, gaat de Winter verder. “De kans dat hij zijn resterende dagen op de ziekenhuisafdeling van de Brugse gevangenis zal doorbrengen, is reëel. "

"Ik vind het jammer dat er binnen ons breed zorgverleningslandschap niet één plaatsje is voor mijn cliënt. Dat zeg ik met alle respect voor de mensen die hem momenteel verzorgen in Brugge, want dankzij hen stelt hij het daar al met al goed. Hij heeft jarenlang bijgedragen aan de sociale zekerheid, maar op het moment dat hij zelf in nood zit, kan niemand hem geven waar hij recht op heeft.”

Meest gelezen