Kippenboer uit Pelt moet bedrijf sluiten omwille van stikstofdecreet: "Ondanks investering van 400.000 euro" 

Boerderij het Tusschenhof in Pelt is een van de 12 Limburgse landbouwbedrijven die van Vlaanderen moet sluiten in 2025 omwille van het stikstofdecreet. Kippenboer Ward Hendrikx investeerde eerder al 400.000 euro om de uitstoot naar beneden te halen en gaat de code rood nu proberen aan te vechten. 

Van 12 Limburgse landbouwbedrijven zou de uitstoot van stikstof te hoog liggen volgens de nieuwe normen, waardoor ze hun activiteiten in 2025 moeten stopzetten. "Maar ons hebben ze nog eens extra streng beoordeeld omdat we dicht bij een natuurgebied liggen", zucht kippenboer Ward Hendrikx van boerderij het Tusschenhof.

We gaan een bezwaar indienen en hopen dat ze de zoekzone toch nog willen verplaatsen zodat wij ons werk kunnen voortzetten

Kippenboer Ward Hendrikx

Het natuurgebied dat langs het landbouwbedrijf ligt is een zoekzone, dat mogelijk een natuurinvulling krijgt, maar waar al verschillende jaren niks mee gedaan wordt en gedeeltelijk gebruikt wordt als parking voor bezoekerscentrum De Wulp. "Wij kunnen een milieuaanvraag doen om die zoekzone te laten verplaatsen, maar dat kan pas in 2024, terwijl we nu wel al op de rode lijst staan", gaat Hendrikx verder. 

Investeringen

In de boerderij het Tusschenhof in Pelt lopen 53.000 legkippen rond. "In België is er al niet veel overschot aan eieren, dus als die kippen ook nog eens verdwijnen, wordt het nog moeilijker om milieuvriendelijk aan eieren te komen", benadrukt Hendrikx. "In 2006 hebben we voor 400.000 euro extra aan investeringen gedaan om de uitstoot met 75 procent te verlagen, dus milieuvriendelijker kan bijna niet."

"We hebben geen andere keuze dan dit aan te vechten", zegt de kippenboer vastbesloten. "We gaan een bezwaar indienen en hopen dat ze de zoekzone toch nog willen verplaatsen zodat wij ons werk kunnen voortzetten."

Meest gelezen