Oekraïne zegt dat "zware aanval" is ingezet op Azovstal-fabriek in belegerde havenstad Marioepol

In de Oekraïense havenstad Marioepol lijkt de aanval op de Azovstal-fabriek te zijn ingezet. Het fabriekencomplex is het enige deel van de stad dat nog niet in handen is van Russische troepen. Oekraïne zegt dat Russische troepen "een zware aanval" hebben gelanceerd. Rusland bevestigt, maar zegt dat Oekraïense strijders eerst zijn beginnen te schieten. Op sociale media zijn beelden te zien van rook boven de fabriek, waar niet alleen strijders maar ook burgers zich schuilhouden.

De Azovstal-fabriek vormt al enkele weken het laatste bolwerk van verzet in Marioepol. In het fabriekencomplex hebben zich niet alleen de laatste Oekraïense strijders verschanst, onder wie vooral leden van het extreem-rechtse Azov-bataljon, maar ook een groep burgers. 

Enkele weken geleden had de Russische president Vladimir Poetin de opdracht gegeven om het fabriekencomplex niet te bestormen, maar te blijven omsingelen. 

Maar nu lijkt de aanval toch te zijn ingezet, blijkt ook uit deze beelden op sociale media:

Videospeler inladen...

"De hele nacht zijn we vanuit de lucht gebombardeerd en nu wordt Azovstal bestormd", laat de vicebevelhebber van het Azov-regiment weten. 

Hij zegt dat Russische troepen "een zware aanval" hebben gelanceerd, "met gepantserde voertuigen, tanks, met de hulp van boten en infanterie." Rusland bevestigt dat er een offensief is, maar zegt dat Oekraïense strijders eerst zijn beginnen te schieten. 

Volgens Rusland zouden strijders die zich in het fabriekencomplex hebben verschanst tevoorschijn zijn gekomen om te schieten, waarna Russische troepen artillerie en vliegtuigen hebben ingezet. Nog volgens Moskou zouden de Oekraïense strijders van het staakt-het-vuren gebruik hebben gemaakt om nieuwe posities in te nemen.

Nog zo'n 200 burgers in Azovstal-fabriek

De aanval op de Azovstal-fabriek is erg slecht nieuws voor de burgers die zich daar nog altijd schuilhouden. Het voorbije weekend werd een eerste groep geëvacueerd, maar nog altijd zouden zo'n 200 burgers vast zitten op de fabrieksterreinen. 

Bussen met burgers die het voorbije weekend werden geëvacueerd uit Marioepol, zijn vanmiddag -met een dag vertraging- aangekomen in Zaporozje, dat onder controle staat van Kiev:

Videospeler inladen...

In de bussen uit Marioepol die vanmiddag zijn aangekomen in Zaporozje zaten 127 geëvacueerden, van wie zo'n 100 uit de Azovstal-fabriek. "We hadden gehoopt dat veel meer mensen mee hadden gekund met het konvooi en hadden kunnen ontsnappen aan de hel. Daarom hebben we vandaag gemengde gevoelens", reageerde Pascal Hundt van het Internationale Rode Kruis.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft in een verklaring de hoop uitgesproken dat er nog "humanitaire pauzes" zullen worden ingesteld zodat burgers in veiligheid kunnen worden gebracht.

Bekijk hier het verslag in "Het Journaal" (19 uur):

Videospeler inladen...

Meest gelezen