Archiefbeeld ter illustratie.
Nicolas Maeterlinck

Ambulancediensten voeren morgen actie: "Soms vervoeren wij patiënten met verlies"

De ambulancediensten in ons land voeren morgen actie omdat ze vinden dat de vergoeding die ze voor het niet-dringende patiëntenvervoer krijgen, niet beantwoordt aan de werkelijke kostprijs van de rit. Daarom zullen ze aan sommige patiënten morgen een hoger tarief aanrekenen. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) noemt de actie "onverantwoord" en roept op tot dialoog.

De ambulancediensten in ons land hebben het dezer dagen financieel moeilijk, zo wil de Belgische beroepsvereniging van ambulancediensten Belgambu aankaarten. De brandstof- en loonkosten wegen zwaar door en binnen de huidige openbare aanbesteding (die tot eind dit jaar loopt) kunnen de tarieven daar maar gedeeltelijk naar worden aangepast.

Belgambu wil deze maand op zes dagen actievoeren om de kwestie onder de aandacht te brengen. Op die dagen zullen patiëntenvervoerders enkel aan het zogenoemde duurzaamheidstarief rijden. Dat is het tarief dat beantwoordt aan de reële kosten die ze moeten maken. 

Tarieven zijn al jaren onveranderd

"Vier jaar geleden zijn er met de ziekenfondsen tarieven overeengekomen die wij voor het niet-dringende transport van patiënten mogen aanrekenen", legt Kenneth Arkesteyn van Belgambu uit. "Die tarieven zijn in al die jaren onveranderd gebleven. Maar intussen zijn de kosten voor brandstof en personeel wel gestegen. Soms vervoeren wij zelfs patiënten met verlies. Die situatie is voor ons onhoudbaar. Daarom voeren wij morgen actie waarbij sommige patiënten een hogere factuur zullen krijgen." 

Arkesteyn beklemtoont dat de actie maar een beperkte groep patïenten zal treffen.  Om te beginnen gaat het niet om mensen die dringende hulp nodig hebben, zoals na een ongeval of een plotse aandoening.  Het gaat wel om mensen - vaak ouderen - die vervoer nodig hebben om bijvoorbeeld naar het ziekenhuis te gaan voor een onderzoek of een behandeling waarvoor ze een afspraak hebben. Binnen die groep zijn er ook nog uitzonderingen die het vastgelegde tarief zullen blijven betalen. 

Kwetsbare personen

Patiënten zullen alleen worden vervoerd als ze een verklaring ondertekenen dat ze akkoord zijn met een factuur die veel hoger ligt dan gewoonlijk, waarschuwt  Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Hij wijst erop dat kwetsbare mensen zo slachtoffer zullen worden van de - in zijn woorden - "onverantwoorde" acties.

Minister Beke raadt iedereen die kan aan om morgen een ander vervoersmiddel te nemen

"Er dreigt een veel grotere factuur bij de patiënt terecht te komen en dat kan wat mij betreft niet. Een patiënt die bijvoorbeeld op 14 km van het dialysecentrum woont en normaal 8 euro remgeld betaalt voor het vervoer heen en terug, zal die dag maar liefst 318 euro moeten betalen." 

De actiedag van morgen zou zowat 2.000 patiënten kunnen treffen. Minister Beke raadt iedereen die kan daarom aan om die dag een ander vervoersmiddel te nemen. Aan ziekenhuizen vraagt hij om morgen geen patiënten te ontslaan uit ziekenhuizen die liggend patiëntenvervoer nodig hebben. 

Meest gelezen