Videospeler inladen...

Een nieuwe auto kopen voor minder dan 15.000 euro? Bijna onmogelijk

Auto's worden steeds duurder. Een nieuwe, kleine stadswagen voor minder dan 15.000 euro, vind je nauwelijks nog. Dat is omdat kleine auto's gewoon niet meer gemaakt worden. Alain Devos, hoofdredacteur van Autogids legt uit wat er aan de hand is in "Laat".

Alles wordt duurder, een auto ook, maar er is iets meer aan de hand. Met een klein budget een nieuwe stadswagen kopen, dat is niet zo evident. De constructeurs zetten volop in op middenklassers en grotere auto's. 

Onze reporter ging kijken wat er op de markt is bij autoverdeler Cardoen:

Videospeler inladen...

Niet rendabel

Voor autoconstructeurs is het steeds minder rendabel om kleine auto's te bouwen. "De reden is heel eenvoudig", zegt Alain Devos, hoofdredacteur van Autogids. "Een kleine auto ontwikkelen kost eigenlijk bijna evenveel als een groter model bouwen. Dat heeft te maken met de nieuwe normen waaraan auto's moeten voldoen, bijvoorbeeld op vlak van emissies en veiligheid. Daardoor zijn kleine auto's even complex om te maken als de grotere modellen."

Voor constructeurs is het niet voordelig om kleine auto's te bouwen, want die kleinere auto's moeten ook sowieso aan een lagere prijs verkocht worden. "Ze beslissen dus om het aanbod van die kleinere en goedkopere modellen voor een groot stuk te schrappen. Een nieuw model ontwikkelen kost miljarden euro's, daar moet je heel veel exemplaren van kunnen verkopen om winst te maken. En dat lukt niet met auto's waar je maar een kleine winstmarge op hebt."

Vraag groter dan aanbod

Langs de andere kant gaat het wel goed met de winstcijfers van de autoconstructeurs. "Een groep als Volkswagen, die heeft het voorbije jaar door leverings- en productieproblemen een pak minder auto's verkocht en toch is hun winst aanzienlijk gestegen. Ze hebben duidelijk prioriteit gegeven aan grotere en duurdere modellen."

Daar is de consument de dupe van, want de vraag is groter dan het aanbod. "De leveringstermijnen zijn op dit moment een half jaar, een jaar, of zelfs langer. Dat zet de consument in een zwakkere positie."

Mensen met een kleiner budget, gaan dus vaker op de tweedehandsmarkt kijken. Maar dat heeft als gevolg dat ook daar de vraag groter is dan het aanbod en ook daar de prijzen gestegen zijn.

Bekijk hieronder het gesprek met hoofdredacteur van Autogids, Alain Devos:

Videospeler inladen...

Meest gelezen