Bloedvoorraad in Vlaanderen is alarmerend laag: "Normaal hebben we voorraad voor hele werkweek, nu lukt dat niet meer"

De bloedvoorraad in Vlaanderen staat alarmerend laag. Enkel bloedgroep B+ is voldoende voorhanden, van alle andere bloedgroepen is de voorraad kritiek. “Op Belgisch niveau zitten we op de laagste reserve in twee jaar”, zegt Rode Kruis-Vlaanderen woordvoerder Joachim Deman. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bezoekt later vandaag het donorcentrum in Brussel met één boodschap: “Kom opnieuw bloed doneren”.

Twee weken geleden trok Rode Kruis-Vlaanderen al aan de alarmbel: het aantal bloeddonaties kent een stevige terugval. “Die oproep leverde een reactie op, maar op Belgisch niveau is de situatie nog niet verbeterd”, zegt woordvoerder Joachim Deman.

Hoe we een “kritieke situatie” moeten interpreteren? “We beschikken normaliter continu over een voorraad voor een volledige werkweek, maar dat lukt nu niet meer. Dat een patiënt geen bloed krijgt, is in Vlaanderen nog nooit voorgevallen, maar oproepen als deze dienen er net voor om zoiets te allen tijde te vermijden.”

Constante stroom

De grafiek op de website van het Rode Kruis liegt er niet om: enkel van bloedgroep B+ is de reserve voldoende, alle andere bloedgroepen staan in het rood. “Zeker O-negatief moet dringend worden aangevuld. Dat is de universele bloedgroep die aan iedereen mag worden toegediend, een belangrijke joker om achter de hand te hebben.”

Hoe is de voorraad zo sterk kunnen slinken? “Allereerst: we kunnen bloed ongeveer 42 dagen bewaren. Er moet dus een constante stroom aan donoren zijn, we kunnen geen reserve van pakweg een half jaar aanleggen. De eerste helft van dit jaar zagen we 15 procent meer annuleringen dan het jaar voordien als gevolg van ziekte, meestal griep of corona. Dat suddert nog wat na.”

Het valt op dat veel mensen die om die reden afzegden, achteraf geen nieuwe afspraak maken. “Nochtans mag je na twee weken zonder symptomen opnieuw bloed doneren”, benadrukt Deman.

Structurele donoren

Daarnaast ziet Rode Kruis-Vlaanderen haar structurele donoren – donoren die vaker langskomen – elk jaar met 10 procent afnemen. “Meestal door een verhuizing of door ziekte. We zijn dankbaar voor elke bloedgever, ook als die één keer langskomt, maar de nood aan vaste donoren is groot.” 

Om die boodschap kracht bij te zetten, bezoekt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in de voormiddag het donorcentrum in Brussel.

BEKIJK - "Het is al vele jaren geleden dat ik nog bloedgever was. En omdat ik nu 66 jaar ben, mag ik niet herbeginnen. Dat zet er mij toe aan om aan wetenschappers een advies te vragen," zegt minister Vandenbroucke in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Bloed geven kan vier keer per jaar en telkens met minstens twee maanden tussen. Wie een combinatie van bloed, plasma en plaatjes gegeven heeft, moet 28 dagen wachten om opnieuw plasma of bloedplaatjes te geven en minstens 2 maanden om opnieuw bloed te geven. Donoren kunnen daarvoor terecht in dertien donorcentra. Daarnaast zijn er talrijke lokale bloedinzamelingen. Meer info op rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 777 00.

Meest gelezen