Radio 2

Stadsbestuur verdedigt keuze om groep ganzen uit natuurgebied te halen in Baasrode

Aan het natuurgebied de Broekkant in Baasrode heeft het stadsbestuur van Dendermonde een groep boerenganzen weggehaald. De dieren lopen er sinds vorig jaar rond, maar zouden voor te veel overlast zorgen. "We hebben een diervriendelijke oplossing gevonden", verdedigt schepen van Dierenwelzijn Tomas Roggeman (N-VA) zich. 

Het stadsbestuur kreeg de afgelopen tijd heel wat klachten over de boerenganzen in het natuurgebied Broekkant in Baasrode. Toch zijn ook veel inwoners boos en begrijpen ze de beslissing niet. 

Maar schepen Roggeman geeft enkele voorbeelden van overlast: "Dat gaat van sissen en bijten naar passanten, tot in de tuin komen en voedsel afnemen als mensen buiten eten. Bovendien zijn het geen wilde dieren, maar ontsnapte neerhofdieren die geen deel uitmaken van de natuurlijke fauna en flora. Vandaar dat we hebben beslist om die dieren onder te brengen waar ze thuis horen. En dat is op een tuin of op een erf."

Als er morgen een ontsnapte koe staat te grazen in de graskant, dan is dat ook geen wild dier dat wij zomaar laten doen

Schepen van Dierenwelzijn Tomas Roggeman (N-VA)

De dieren zouden sinds vorig jaar in het natuurgebied zitten, maar zijn intussen verhuisd. "Er zitten op die locatie nog veel meer soorten zoals wilde en Canadese ganzen, maar hier gaat het om 8 boerenganzen die we hebben gevangen en overgebracht naar een handelaar in neerhofdieren. Die zal daar een plaatsje voor zoeken op een erf of bij mensen thuis in de tuin. Daar horen die dieren veel beter thuis dan in de natuur."

Begrip voor boosheid

De schepen begrijpt dat mensen boos zijn omdat ze de ganzen daar weghalen, maar hij legt uit dat het niet anders kan: "Ik hoor dan ook reacties zoals 'die dieren doen toch niets verkeerd, ze zijn deel van de natuur en horen bij het platteland', en dat is waar. Maar wel als het gaat om wilde dieren, niet om gedomesticeerde. Als er morgen een ontsnapte koe staat te grazen in de graskant, dan is dat ook geen wild dier dat wij zomaar laten doen. Dan zullen wij ook een nieuw onderkomen zoeken, zeker als het voor overlast zorgt."

De Canadese ganzen werden wel met rust gelaten
Radio 2

Meest gelezen