JOKKO

Einde van tumultueuze tiende seizoen van "De mol": saboteur is ontmaskerd, winnaar is bekend

OPGELET, SPOILER! De saboteur in het tiende seizoen van “De mol” is leerkracht Uma (26). Ze werd ontmaskerd tijdens de finale van het spelprogramma, dat live werd uitgezonden vanuit Paleis 12 in Brussel. Daar speelden Uma en de andere finalisten, Sven en Yens, nog een allerlaatste opdracht, waarna Sven zich tot winnaar van het tumultueuze tiende seizoen kon kronen.

Het jubileumseizoen van "De mol" werd er één met een hobbelig parcours. Drie deelnemers van het programma moesten noodgedwongen het spel verlaten. Leerkracht Nele liep een pijnlijke spierscheur op, rechercheur Anke hield een dubbele elleboogbreuk over aan haar bungeesprong, en voor kinesist Philippe werd de rol van saboteur te zwaar. 

Noodgedwongen moesten de makers van het programma halverwege het spel een nieuwe mol aanduiden. Dat blijkt leerkracht Uma uit Kortrijk te zijn. Zij is de eerste deelnemer aan “De mol” die in de geschiedenis van de reeks zowel de rol van kandidaat als die van saboteur heeft aangenomen. 

"Toen ik het scherm zag, dat de rolverdeling duidelijk maakte, schoot de adrenaline door mijn lijf", blikt ze terug. "Ik had maar half zoveel tijd als een 'normale' mol dus ik moest dubbel zo snel gaan. Dat wist ik meteen. Aan een heel hoog tempo mollen. Dat was het plan. Ik heb dus echt een sprintje getrokken."

Toen ik het scherm zag, dat de rolverdeling duidelijk maakte, schoot de adrenaline door mijn lijf
Uma

In haar selectiefilmpje vertelde Uma nog dat ze het niet gewoon is om veel te liegen. Toch doet ze dat in haar rol als saboteur schijnbaar zonder verpinken. Ondanks haar inzet tijdens de proeven, loopt er door haar toedoen geregeld iets mis. "Ik had een voorsprong want ik wist op wat kandidaten zouden letten en hoe ze zich soms gedragen", zegt ze er zelf over. 

Enkele verdachte acties van Uma samengevat:

"Ik ging zogezegd altijd voor eigengewin, omdat ik de vrijstelling in aflevering 1 pakte", bespreekt Uma haar tactiek. "Zo kon ik als mol altijd voor mezelf en persoonlijke voordelen gaan en geld uit de pot houden, zonder dat de andere kandidaten dat opvallend zouden vinden."

Uma moest de klus niet alleen klaren. Voor het eerst mochten de bezoekers van de kandidaten ingelicht worden over welke rol ze speelden in het programma. Davy, de partner van Uma, kon zo helpen 'mollen' in het waterpretpark Aqualand en tijdens de opdracht in het verlaten pand in aflevering 7.

Uma en haar partner Davy

Uma kijkt tevreden terug op haar rol als mol, vooral op de laatste opdracht die ze in La Gomera moest vervullen: zorgen dat het verkeerde kabeltje werd doorgeknipt zodat de bom in Paleis 12 in Brussel zou afgaan. "Toen ik het gele kabeltje doorknipte, stond ik te juichen vanbinnen. Ik was zo blij dat het me gelukt was. Ik voelde me echt een schoolkindje dat naar huis kwam met een goed rapport, alleen kon ik dat rapport niet meteen aan mama en papa tonen."

Ik voelde me een schoolkindje met een goed rapport, alleen kon ik dat rapport niet meteen aan mama en papa tonen
Uma

Bekijk hier (nog eens) de onthulling van de mol in Paleis 12 in Brussel:

Sven wint in vol Paleis 12

Sven kon de laatste eliminatietest uiteindelijk het meest correct invullen en mag zich daarmee de winnaar van het tiende seizoen van "De mol" noemen. Op die overwinning heeft hij even moeten wachten want ook de manier waarop de finale plaatsvond was een primeur dit jaar. De ontknoping werd niet op reis, maar in een vol Paleis 12 in Brussel gespeeld, voor de ogen van 10.000 mol-kijkers die zelf aandeel hadden in de finale.

Maar Sven wist het hoofd koel te houden en gaat zo naar huis met 26.390 euro. Daarmee kan hij zijn droom van een eigen kinderboerderij een startschot geven.

Benieuwd naar de eerste reacties van Uma en Sven? 

Meest gelezen