© Kees van de Veen

Geen mondmasker meer op openbaar vervoer? Nieuw Overlegcomité op vrijdag 20 mei

Het Overlegcomité met de topministers van alle regeringen komt opnieuw bijeen op vrijdag 20 mei. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dan beslist over het afschaffen van het mondmasker op het openbaar vervoer.

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) dringt erop aan om de mondmaskers af te schaffen op trein, tram en bus. Hij heeft daarover al overleg gepleegd met zijn Vlaamse collega Lydia Peeters (Open VLD). In de zorginstellingen zullen de mondmaskers wellicht wel behouden blijven. 

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaf eind vorige maand al aan dat de coronabarometer, die nu nog op geel staat, mogelijk "even in de la kan". Op dat moment zouden de resterende coronamaatregelen dus verdwijnen. 

Al maakt dat in de praktijk niet veel verschil, want zo goed als alle maatregelen zijn al versoepeld in code geel. De mondmaskerplicht op het openbaar vervoer staat technisch gezien los van de barometer, want die gaat over evenementen, horeca en vrije tijd.

Minister Georges Gilkinet: "Het is tijd voor meer vrijheid"

Videospeler inladen...

Viroloog Steven Van Gucht vindt dat een afschaffing van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer kan. "Als je kijkt naar de coronacijfers, dan gaat dat de goede kant uit. We zien nu alle parameters geleidelijk aan dalen, dat is een goede zaak."

"Langs de andere kant stellen we wel vast dat er nog altijd veel virus circuleert", voegt hij meteen toe. "Er zijn nog altijd heel veel besmettingen. In het openbaar vervoer is de ventilatie niet altijd optimaal. Als mensen geen maskers dragen is dat een potentieel risico, zeker voor mensen met een kwetsbare gezondheid."

Als mensen geen maskers dragen is dat een potentieel risico, zeker voor mensen met een kwetsbare gezondheid

Viroloog Steven Van Gucht

Viroloog Marc Van Ranst maakt een verschil tussen de verschillende types openbaar vervoer. "Op de trein zie ik niet zo'n probleem, tenzij op heel drukke momenten, op drukke verbindingen. Op oudere bussen, waar je alleen dakramen hebt die open kunnen gaan, is het risico groter. Op modernere bussen is er dan weer wel voldoende ventilatie."

Beide virologen raden hoe dan ook aan dat kwetsbare mensen wel een mondmasker dragen. "En dan bij voorkeur de kwalitatieve ffp2-maskers. Die geven een goede bescherming, zelfs als de omgeving rond je geen mondmasker draagt", verduidelijkt Van Gucht.

"De cijfers gaan naar beneden. We konden dit ook niet blijven doen tot het einde der tijden", besluit Van Ranst. Hij wijst er wel op dat de politiek beter duidelijk zou maken dat het telkens om een tijdelijke maatregel gaat en dat de virologische situatie volgende winter weer anders kan zijn.

Viroloog Steven Van Gucht: "Er zijn nog altijd heel veel besmettingen"

Videospeler inladen...
 • Geen publieksbeperking
 • Geen Covid Safe Ticket nodig
 • Mondmasker is niet meer verplicht, FFP2-mondmaskers aangeraden voor medisch kwetsbare groepen
 • Geen sluitingsuur meer
 • Geen Covid Safe Ticket nodig
 • Mondmasker is niet meer verplicht, FFP2-mondmaskers aangeraden voor medisch kwetsbare groepen
 • Mondmasker is niet meer verplicht, FFP2-mondmaskers aangeraden voor medisch kwetsbare groepen bij indooractiviteiten
 • Geen beperking meer op overnachtingen in het geval van jeugdkampen
 • Geen beperking meer op de capaciteit van activiteiten
 • "Dynamische" evenementen, waarbij het publiek niet volledig zit, zijn weer mogelijk. Denk aan congressen, feestjes, of concerten met een (deels) staand publiek
 • Tot 70% bezetting mogelijk bij dynamische binnenactiviteiten, dat wordt 80% bij niet-dynamische binnenactiviteiten en buitenactiviteiten evenementen. Een volledig volle zaal kan enkel als de ventilatienormen gehaald worden, en als de CO₂-meters onder de 900 ppm blijven.
 • Mondmasker is verplicht voor zittende evenementen binnen
 • Mondmasker is enkel verplicht voor personeel bij evenementen met een dynamisch publiek, zowel binnen als buiten
 • Covid Safe Ticket nodig, vanaf 50 aanwezigen binnen en 100 aanwezigen buiten
 • Geen sluitingsuur meer en geen beperking meer qua aantal personen aan tafel. Op café kan je weer een pint drinken aan de toog
 • Geen mondmasker meer voor klanten, enkel voor personeel
 • Covid Safe Ticket nodig, altijd binnen en vanaf 100 aanwezigen buiten
 • Nachtclubs en danscafés kunnen weer open
 • Versoepeling mondmaskers: enkel bij contact met zogenoemde "externen"
 • Geen beperking meer op de capaciteit van buitenactiviteiten, binnen zijn maximum 200 mensen toegelaten
 • Aanbeveling om "intensief contact te vermijden"
 • Enkel evenementen voor een zittend of "niet-dynamisch publiek", zowel binnen als buiten. Dansfeesten zijn volledig verboden.
 • Mondmasker is altijd en overal verplicht
 • Covid Safe Ticket nodig, vanaf 50 deelnemers binnen en 100 deelnemers buiten
 • Capaciteit is beperkt tot 200 personen. Zalen met een grotere capaciteit, mogen maximum tot een bezettingsgraad van 70 procent gaan. Een volledig volle zaal kan enkel als de ventilatienormen gehaald worden, en als de CO₂-meters onder de 900 ppm blijven.
 • Sluitingsuur om middernacht
 • Covid Safe Ticket nodig
 • Mondmaskers verplicht voor klanten en personeel
 • Maximaal 6 mensen per tafel, kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Het nachtleven is gesloten
 • Georganiseerde activiteiten in groep zijn toegelaten, voor maximaal 80 personen binnen en 200 personen buiten
 • Mondmaskers zijn enkel binnen verplicht, tenzij je neerzit of op een veilige manier afstand kan houden, of als de aard van een activiteit dat niet toelaat
 • Overnachtingen op kampen zijn toegestaan, maar er is wel de aanbeveling om je vooraf én achteraf te testen
 • Covid Safe Ticket kan gevraagd worden, bij binnenactiviteiten vanaf 50 volwassenen

Meest gelezen