Geen mondmasker meer op openbaar vervoer? Nieuw Overlegcomité op vrijdag 20 mei
Het Overlegcomité met de topministers van alle regeringen komt opnieuw bijeen op vrijdag 20 mei. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dan beslist over het afschaffen van het mondmasker op het openbaar vervoer.
Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) dringt erop aan om de mondmaskers af te schaffen op trein, tram en bus. Hij heeft daarover al overleg gepleegd met zijn Vlaamse collega Lydia Peeters (Open VLD). In de zorginstellingen zullen de mondmaskers wellicht wel behouden blijven.
Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaf eind vorige maand al aan dat de coronabarometer, die nu nog op geel staat, mogelijk "even in de la kan". Op dat moment zouden de resterende coronamaatregelen dus verdwijnen.
Al maakt dat in de praktijk niet veel verschil, want zo goed als alle maatregelen zijn al versoepeld in code geel. De mondmaskerplicht op het openbaar vervoer staat technisch gezien los van de barometer, want die gaat over evenementen, horeca en vrije tijd.
Minister Georges Gilkinet: "Het is tijd voor meer vrijheid"

Viroloog Steven Van Gucht vindt dat een afschaffing van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer kan. "Als je kijkt naar de coronacijfers, dan gaat dat de goede kant uit. We zien nu alle parameters geleidelijk aan dalen, dat is een goede zaak."
"Langs de andere kant stellen we wel vast dat er nog altijd veel virus circuleert", voegt hij meteen toe. "Er zijn nog altijd heel veel besmettingen. In het openbaar vervoer is de ventilatie niet altijd optimaal. Als mensen geen maskers dragen is dat een potentieel risico, zeker voor mensen met een kwetsbare gezondheid."
Als mensen geen maskers dragen is dat een potentieel risico, zeker voor mensen met een kwetsbare gezondheid
Viroloog Marc Van Ranst maakt een verschil tussen de verschillende types openbaar vervoer. "Op de trein zie ik niet zo'n probleem, tenzij op heel drukke momenten, op drukke verbindingen. Op oudere bussen, waar je alleen dakramen hebt die open kunnen gaan, is het risico groter. Op modernere bussen is er dan weer wel voldoende ventilatie."
Beide virologen raden hoe dan ook aan dat kwetsbare mensen wel een mondmasker dragen. "En dan bij voorkeur de kwalitatieve ffp2-maskers. Die geven een goede bescherming, zelfs als de omgeving rond je geen mondmasker draagt", verduidelijkt Van Gucht.
"De cijfers gaan naar beneden. We konden dit ook niet blijven doen tot het einde der tijden", besluit Van Ranst. Hij wijst er wel op dat de politiek beter duidelijk zou maken dat het telkens om een tijdelijke maatregel gaat en dat de virologische situatie volgende winter weer anders kan zijn.
Viroloog Steven Van Gucht: "Er zijn nog altijd heel veel besmettingen"
