Foto: J. Verrijckt bvba

Grafveld uit de ijzertijd ontdekt in Baarle-Hertog

Erfgoed Noorderkempen heeft in Baarle-Hertog een grafveld van maar liefst 2500 jaar oud gevonden, wat een nieuw licht werpt op de grafrituelen uit de ijzertijd. “Er werden niet enkel mensen begraven, maar ook al gecremeerd.”

Archeologen van het studiebureau J. Verrijckt hebben op de Tommelse Akkers in Baarle-Hertog een grafveld gevonden. In het grafveld troffen ze ook verschillende vondsten aan zoals grafmonumenten en crematiegraven. De vondsten dateren uit de ijzertijd (800-57 v. Chr.) en zijn dus al 2500 jaar oud. Niet iedereen werd dus op dezelfde manier begraven. 

Intacte urne

In het najaar van 2021 maakten enkele archeologen proefsleuven en konden ze een intacte urne met crematieresten opgraven. “Het is het begin van een reeks vondsten, die onze kennis van grafrituelen uit de ijzertijd zullen verbreden”, vertelt Jef van Dooninck aan Radio 2 in Antwerpen. Bovendien vonden archeologen in 1935 ook al urnen in dezelfde buurt.

De opgravingen zijn in opdracht van Woonmaatschappij DE ARK gebeurd, die aan de Tommelse Akkers een nieuw woningbouwproject zal realiseren. “Voor de buurtbewoners is het spannend om zo te ontdekken wat er zich meer dan 2000 jaar geleden in hun achtertuin afspeelde”, zegt Kassandra Driezen, waarnemend directeur van DE ARK.

Foto: J. Verrijckt bvba
Foto: J. Verrijckt bvba

Meest gelezen