Flip Franssen

Infopunt voor palliatieve zorg in Roeselare geopend: 300 boeken, dvd's en educatieve spellen

In Roeselare heeft het netwerk voor Palliatieve Zorgen De Mantel een infopunt geopend, uniek in Vlaanderen. In dat infopunt vind je bijna 300 boeken, dvd's en zelfs educatieve spellen rond rouwverwerking, het levenseinde en palliatieve zorg. Maar het centrum biedt meer dan dat. 

Het infopunt wil ondermeer palliatieve zorg bespreekbaar maken en taboedoorbrekend zijn. “Voor veel mensen is het moeilijk om over ongeneeslijk ziek zijn of het levenseinde te praten. Nochtans is het heel belangrijk om erover in gesprek te gaan, zowel voor de palliatief persoon, voor de naasten als voor hun omgeving en zorgverleners. Palliatieve zorg bespreekbaar maken, kennis delen, advies op maat geven, daar draait het om in het nieuwe infopunt palliatieve zorg in Roeselare,” vertelt Dries Messeyne, directeur-coördinator netwerk palliatieve zorg De Mantel. 

Grote bibliotheek over rouwen, palliatieve zorg en levenseinde

In het infopunt palliatieve zorg vind je boeken en andere materialen over rouwen en palliatieve zorg, zowel voor volwassenen als voor kinderen. "Stel dat iemand een boek zoekt rond rouwen. Bij ons kunnen ze dat ontlenen. Maar het is eigenlijk meer dan louter een bibliotheek. Want stel nu dat die mensen worstelen met een bepaald iets in dat rouwproces, dan kunnen ze ook een afspraak maken met één van onze palliatief verpleegkundigen, met onze psycholoog of met een maatschappelijk werker", zegt directeur Messeyne.

Alle werken die je in het infopunt kan vinden, worden ook aangeboden in de catalogus van ARhus, de bibliotheek in Roeselare. De bedoeling is de collectie de komende jaren verder uit te breiden. 

Je vindt het infopunt in het vroegere moederhuis van Roeselare, op de hoek van de Handelsstraat met de Gasthuisstraat. 

Meest gelezen