Journaliste Mia Doornaert: "Laat die buste van Roger Nols toch gewoon staan"

Het debat over de vraag of de buste van oud-burgemeester Roger Nols mag blijven staan in het gemeentehuis van Schaarbeek, komt op gang. Een franstalige antiracismegroep wil de buste weg. Maar een studie wijst op het historische belang van de man. Ook journaliste Mia Doornaert en titelvoerend burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt mengen zich nu in de discussie.  

"De lokettenkwestie was een doorn in het oog van de Vlamingen, maar ik ken mensen uit Schaarbeek die zo een apart loket voor hen best praktisch vonden", lacht Mia Doornaert. "Ik word niet goed van al dat gedoe", stelt ze. "Moeten we dan alleen nog artiesten eren die heiligenprentjes maakten? Je zou eens moeten weten wat voor vreselijke mensen sommige bejubelde kunstenaars waren. Moeten we dan bij al hun kunstwerken een kaartje met uitleg zetten?" 

Doornaert vindt de tendens om bustes, standbeelden of ander werk zoals muziek te bannen verontrustend. "Het gaat om een kleine groep die veel lawaai maakt op de sociale media. De vraag is of we daar slaafs gehoor moeten aan geven", stelt Doornaert.

Buste weg is geen goed idee

Ook titelvoerend burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) van Schaarbeek vindt het weghalen van de buste geen goed idee. "Roger Nols was bijna 20 jaar burgemeester van Schaarbeek en is telkens democratisch verkozen. Dat mag je niet uit het oog verliezen. Daarom hebben we de studie besteld,  om dat kader duidelijk te maken", aldus Clerfayt.

Clerfayt is daarom voorstander van een bord met uitleg bij de buste. "Daarop mag gerust worden verwezen naar zijn extreemrechtse standpunten, maar binnen het kader van die tijd. En we zullen ook duidelijk maken dat hij dankzij het democratisch systeem is verkozen, maar na een tijd ook is weggestemd.  Je kan het vergelijken met het tijdperk van president Trump. De democratie heeft haar zwakheden, maar ze kan ook streng zijn", besluit Clerfayt. 

Meest gelezen