Foto: RTV

Kasterlee stopt met wekelijkse Boerenmarkt

De gemeente Kasterlee gaat geen wekelijkse Boerenmarkt meer organiseren. De laatste jaren stonden er steeds minder marktkramers, waardoor het nog moeilijk was om van een markt te spreken, klinkt het. De gemeente blijft korte keten initiatieven wel promoten. 

Na 16 jaar houdt de Boerenmarkt in Kasterlee ermee op. Landbouwers konden van mei tot oktober hun producten verkopen op de wekelijkse markt. Maar de laatste jaren werd het aantal deelnemende professionele en niet-professionele kramen alsmaar kleiner. "We stelden vast dat bezoekers wel eens teleurgesteld terug naar huis gingen, omdat de markt niet echt zo veel meer voorstelde. Dat is eigenlijk de reden waarom we er nu mee stoppen", zegt schepen van lokale economie Walter Van Baelen (CD&V). 

De Boerenmarkt verdwijnt, net nu de korte keten - het rechtstreeks bij de boer kopen - populairder wordt. Maar volgens de schepen is daar een verklaring voor. "We hebben die trend zo zien evolueren dat landbouwers op hun bedrijf zelf een hoevewinkel inrichten, en burgers vinden ook vlot hun weg naar die lokale producent. Het is voor hen ook comfortabeler, nu ze hun koopwaar niet meer moeten verhuizen. Dat heeft ook wel meegespeeld denk ik."

Van vrijdag tot zondag kan iedereen nog wel planten, kip of vis aankopen bij een van de vergunde marktkramen in een van de drie dorpskernen. Boeren die een kraampje willen zetten langs de openbare weg in Kasterlee, kunnen dat ook nog altijd aanvragen bij de gemeente.

Meest gelezen