Pixabay

Kunstberg wordt beschermd als Brussels erfgoed

De Brusselse regering heeft beslist om de Kunstberg te beschermen als Brussels erfgoed. Zo is de toekomst van de monumentale plek en haar tuinen verzekerd.

Architecten Jules Ghobert en Maurice Houyoux ontwierpen en bouwden de Kunstberg tussen het Koningsplein en het Albertinaplein tussen 1954 en 1969. Landschapsarchitect René Pechère verzorgde de aanleg van de symmetrische tuinen. Het resultaat is een monumentale plek met vanop de trappen een uitzicht over de benedenstad en de toren van het stadhuis op de Grote Markt.

De historische, esthetische, artistieke, technische, landschappelijke, stedenbouwkundige en folkloristische kenmerken van de Kunstberg worden definitief beschermd. "De bescherming verzekert de toekomst van de Kunstberg zonder eventuele aanpassingen onmogelijk te maken", stelt Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (Vooruit).

Tuinen en fonteinen

Het gaat om de esplanade met de tuinen en haar beelden en fonteinen, het ruiterstandbeeld van Koning Albert I, de gevels en daken van het oude Congrespaleis aan de Kunstberg, met binnen onder andere de hoofdingang versierd met de muurschildering van Paul Delvaux, de receptieruimte versierd met de muurschildering van René Magritte en het hoofdtrappenhuis met de muurschildering van Louis Van Lint en het beeldhouwwerk van Dolf Ledel. 

De gevels, de daken en de zuidoostelijke patio van de Koninklijke Bibliotheek worden ook beschermd, net als bepaalde binnenruimten, de decoratieve inrichting en het meubilair ontworpen door de onderneming Kortrijkse Kunstwerkstede Gebroeders De Coene.

Meest gelezen