Europa rukt zich verder los van Russische energie: recordhoeveelheid gas komt binnen in LNG-terminal Zeebrugge

Nooit eerder werd er zo veel vloeibaar gas geïmporteerd via de haven van Zeebrugge als vorige maand. Europese landen proberen zich zo versneld onafhankelijk te maken van Russisch gas. 

40 procent van al het gas dat Europa invoert, komt uit Rusland. De Europese Commissie maakt er geen geheim van dat het die afhankelijkheid wil afbouwen. De Commissie besliste onder meer dat Europese lidstaten binnenkort 80 procent van hun gasreserves moeten vullen, om zich zo voor te bereiden op de winter. Die reserves stonden voor de oorlog in Oekraïne op een laag niveau. 

Die beslissing merken ze nu al in Zeebrugge, een belangrijke draaischijf voor de import van vloeibaar gas of LNG. De terminal in Zeebrugge kende in april een recordmaand. Het vorige record was in maart 2020, toen de coronacrisis losbarstte.

Het vloeibare gas dat met grote tankers toekomt in Zeebrugge wordt daar weer in gas omgezet en in pijpleidingen gepompt. Zo gaat het gas naar de rest van Europa, vandaag vooral naar Nederland en Duitsland. Die landen hebben een grote honger naar gas en kunnen ook een hoge prijs bieden. 

De schepen met gas kwamen vorige maand vooral uit de VS, Qatar en Rusland. Dat laatste klinkt bizar, maar de Russische schepen gebruiken de terminal in Zeebrugge alleen om gas over te zetten op grotere schepen of om het daar op te slaan om het dan later weer door te voeren naar vooral China.

De Europese ambitie om onafhankelijk te worden van Russisch gas is niet de enige reden van het succes van de terminal in Zeebrugge. Door de heroplevende economie (die volop herstelt van de coronacrisis) is er een steeds grotere vraag naar energie. 

Maar Europa wil de Russen niet vragen om meer gas door de pijpleidingen te sturen en dus is het importeren van vloeibaar gas via schepen een belangrijk alternatief. 

Het gas via pijpleidingen van Rusland naar Europa stroomt trouwens nog altijd als vanouds, behalve naar Polen en Bulgarije. Die laatste twee krijgen geen Russisch gas meer als sanctie tegen hun steun aan Oekraïne.

LNG?

LNG staat voor "liquified natural gas", letterlijk: "vloeibaar gemaakt aardgas". Het aardgas wordt vloeibaar door het af te koelen tot -162 °C. In vloeibare vorm is het gas namelijk veel compacter. Tien liter LNG komt namelijk overeen met ca. 5,5 m³ gas. Ideaal om het in grote tankschepen over de oceanen te transporteren. Bovendien is het transport zo veel flexibeler dan over vaste pijpleidingen: de LNG-tankers kunnen letterlijk alle windrichtingen uit.

Meest gelezen