Radio 2

Oud-burgemeester Michel Baert richt nieuwe "dorpspartij" op in Boortmeerbeek

De voormalige burgemeester van Boortmeerbeek, Michel Baert, richt - een dikke twee jaar voor de verkiezingen - een nieuwe partij op. Met de "Dorpspartij" wil de ex-Open VLD'er mensen van allerlei strekkingen verenigen op één lijst. 

Midden mei 2020 stapte Baert op als eerste schepen uit onvrede met de manier waarop de huidige burgemeester, Karin Derua (Open VLD), de gemeente bestuurde. Sindsdien zit hij als onafhankelijk raadslid in de gemeenteraad. "Ik heb hier en daar een aanbod gekregen om bij de volgende verkiezingen bij een andere partij te gaan. Er zijn mij bepaalde plaatsen op een lijst aangeboden, maar ik ga niet graag naar een andere partij. Het zijn geen voetbaltransfers", vindt Baert.

Dan maar zelf een partij oprichten, want op zijn 66ste denkt Baert nog niet aan zijn politiek pensioen. "Ik spiegel mij een beetje aan de vroegere "Centrumpartij" waarbij ik eind de jaren 80 mijn politieke carrière ben begonnen. Daarin zaten liberalen, socialisten en christen-democraten, maar even goed mensen zonder politieke kleur. Ik vind het belangrijk om samen te werken met mensen die anders denken dan jezelf."

Huidige schepenen doen mee

Mogelijk wordt Baert bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen een te duchten tegenstander voor huidig burgemeester Derua. Hoewel zijn ex-partijgenote destijds ruim 200 stemmen meer achter haar naam kreeg, bleef Baert met ruim 1100 voorkeurstemmen toch een stemmenkanon. Verder succes zal ondermeer afhangen van de overige kandidaten die op de lijst zullen staan.

Vorige week nog stapten opnieuw drie Open VLD-leden uit de fractie na alle fusieperikelen in Boortmeerbeek. Onder hen schepenen Annick Dekeyser en Denis Bosny. Of zij binnenkort mee in het project van de "Dorpspartij" stappen, zal nog moeten blijken. Baert laat daarover nog niet het achterste van zijn tong zien. "Er zijn een aantal huidige schepenen die willen meedoen, maar ik noem voorlopig nog geen namen. Eens de samenstelling duidelijk is, beginnen we met het opstellen van ons partijprogramma." Dekeyser laat alvast weten dat ze de tijd wilt nemen om te bezinnen en dat meedoen met de nieuwe partij momenteel niet aan de orde is. Bosny laat de deur open, maar zet liever zelf eerst alles op een rijtje.

Meest gelezen