Pexels-Lilartsy

Minister Vandenbroucke helpt Nadia uit Rupelmonde te stoppen met roken tijdens nieuwe campagne Stichting tegen Kanker

Voor de campagne "Stop in mei met roken met de steun van je buddy" van Stichting tegen Kanker, heeft Nadia Othman uit Rupelmonde niemand minder dan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) weten te strikken. Ze mag hem altijd contacteren, ook op moeilijke momenten: "Ik heb zijn nummer, dus ik mag altijd bellen."

Stichting tegen Kanker probeert met de "buddydeal" deze maand rokers van hun verslaving af te helpen. "De eerste maand is cruciaal", zegt minister Frank Vandenbroucke (Vooruit). Als minister van Volksgezondheid is hij een van die buddy's: iemand die je begeleidt tijdens het afkickproces. Nadia Othman uit Rupelmonde probeert met behulp van de minister van haar verslaving af te raken.

"Eerst eens proberen"

Gemakkelijk zal het niet worden voor de 44-jarige Nadia, want ze rookt al ontzettend lang, zegt ze: "Als ik het mij goed kan herinneren, al van in mijn tienerjaren. Eerst eens proberen, en dan het 'grotere werk'", vertelt ze.

Als ik het mij goed herinner, is het begonnen met eens te proberen, en daarna kwam het "grotere werk"

Nadia Othman

Nadia wil nu voor eens en voor altijd van haar verslaving af, en roept daarvoor de hulp in van Stichting tegen Kanker. Minister Vandenbroucke is haar rots in de branding tijdens het hele proces: "Als ik het moeilijk heb, dan mag ik hem bellen om een praatje te maken. Of om te vertellen waarom ik het moeilijk heb." Het is de bedoeling dat er wekelijks een verslagje wordt gemaakt. Ook op sociale media zullen berichten gepost worden.

Bereikbaar

Ze is niet bang dat ze de minister niet zal kunnen bereiken. "Ik heb toch maar zijn nummer, als ik het moeilijk heb, dan bel ik hem", zegt ze vastberaden. Tot nog toe had ze zijn steun nog niet nodig, maar ze kreeg wel een berichtje van hem afgelopen zondag. Ze beseft wel dat de minister door zijn drukke agenda niet altijd bereikbaar zal zijn: "Het zal wel af en toe via een tussenpersoon moeten, denk ik."

Ik wil positieve energie geven tijdens die eerste cruciale maand
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit)

"Het is de bedoeling dat een buddy iemand helpt om het de maand vol te houden", zegt minister Frank Vandenbroucke (Vooruit), "en een beetje positieve energie geven wanneer het wat moeilijk gaat, of wanneer er een probleem is." En het is heel belangrijk om door die eerste maand te raken, zegt de minister. Hij benadrukt nog dat Nadia hem altijd mag bellen.

De campagne "Stop in mei met roken met de steun van je buddy" van Stichting tegen Kanker is nog tot het einde van deze maand. Het is gratis voor de ex-roker in spé en voor de buddy. 

Meest gelezen