Dit is de cast van de nieuwe "Dertigers".

Eén-programma "Dertigers" komt terug: nieuwe reeks volgt andere vriendengroep in Vlaamse rand

Goed nieuws voor de fans van het Eén-programma "Dertigers": er komt een nieuwe reeks over een andere vriendengroep, die zich afspeelt in de groene gordel rond Brussel. De opnames starten midden mei, laat Eén weten. De cast van die nieuwe "Dertigers" bestaat opnieuw uit relatief onbekende acteurs. "Er vallen nog een pak herkenbare verhalen over die levensfase te vertellen met heel andere dertigers in de hoofdrol", zegt bedenker Wim De Smet daarover aan VRT NWS.

De nieuwe "Dertigers"-reeks draait opnieuw rond een hechte vriendengroep, via dezelfde formule als de eerste vier seizoenen. De kijker volgt de alledaagse gebeurtenissen in de leefwereld van een groep dertigers, waarbij iedereen op zijn manier worstelt met de uitdagingen van hun generatie en levensfase. Herkenbaarheid blijft het sleutelwoord.

De meeste hoofdpersonages kennen elkaar van in hun prille jeugd bij de jeugdbeweging Chiro. Alle zondagnamiddagen, kampen, activiteiten en eetfestijnen hebben ervoor gezorgd dat ze bijna familie zijn voor elkaar. Een ander uitgangspunt dan vrienden die elkaar leren kennen op kot tijdens hun studententijd, zoals bij de eerste "Dertigers"-cast. 

We beginnen van een wit blad. De kijker moet dus geen cameo's van de eerdere "Dertigers" verwachten.

Wim De Smet, bedenker en maker "Dertigers"

"Door de jaren heen zijn er dan wat lieven, roommates en andere aanhangsels bijgekomen, zoals dat in menig vriendengroep gaat", vertelt bedenker Wim De Smet aan VRT NWS.  

"Anders is ook dat de hoofdpersonages nog geen kinderen hebben, waardoor ze andere levenskeuzes maken. Deze nieuwe vriendengroep kent de vorige "Dertigers" ook niet. We beginnen met een wit blad. De kijker moet dus geen cameo van Bart of Saartje verwachten."

Wie zijn de nieuwe "Dertigers"?

Die nieuwe cast is - net zoals de eerste "Dertigers" bij het begin van de reeks - bij het grote publiek relatief onbekend. "We willen dat kijkers echt het gevoel krijgen dat de acteurs eerder hun personage zijn, dan dat ze een rol spelen", aldus De Smet. 

De nieuwe vriendengroep wordt vertolkt door Gilles Van Hecke, Emma Moortgat, Malik Mohammed, Sofie Joan Wouters, Issam Dakka, Roman Van Houtven en Idalie Samad. Hun namen doen misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar ze hebben bijna allemaal acteerervaring in fictiereeksen of films.  

Enkel voor Roman Van Houtven is "Dertigers" zijn eerste televisierol. Hij studeerde dans aan P.A.R.T.S, onder leiding van Anne Teresa De Keersmaeker, en werkt sindsdien als danser, acteur en theatermaker.

Opvallend: Idalie Samad was eerder al in "Dertigers" te zien als Kimberly, de moeder van Renée, de pleegdochter van personages Elias en Alex. Samad speelde ook al een gastrol in "Familie" en "De buurtpolitie". "Idalie is een actrice die fysiek veel gedaanten kan aannemen, en zij heeft ons voor deze hoofdrol in de nieuwe "Dertigers" echt overtuigd met haar auditie", verklaart De Smet die keuze.

Idalie Samad als Kimberly in het vorige seizoen van "Dertigers", naast personage Alex.
© VRT

Gilles Van Hecke heeft vooral ervaring met theater en kortfilm. Emma Moortgat speelde filmrollen in "Dealer" en "De familie Claus 2". Malik Mohammed won in 2015 het VTM-dansprogramma "So you think you can dance", en speelde daarna in series als "Spitsbroers" (VTM), "De Shaq" (Eén) en "De Luizenmoeder" (VTM). Sofie Joan Wouters had rollen in de VRT-reeksen "In Vlaamse velden" en "Vriendinnen". En Issam Dakka was te zien in het VTM-spelprogramma "De verraders" en telenovelle "Lisa".  

Van de stad naar het groen

De nieuwe "Dertigers" wonen in de groene gordel rond Brussel. De reeks speelt zich dus niet langer af in een stad (Antwerpen, red.) maar wel in een groene omgeving. Niet toevallig, want de mannelijke hoofdpersonages trekken er geregeld op uit met de koersfiets, tussen de uitgestrekte velden en boomgaarden.

Net zoals de stad Antwerpen prominent in beeld kwam in "Dertigers" zal Vlaams-Brabant zeker een rol spelen in de nieuwe reeks. "Onze draailocatie is opnieuw een extra hoofdpersonage", zegt maker Wim De Smet. "Veel Vlamingen wonen in een landelijke omgeving, maar wel in de nabijheid van een stad. Dus in die zin zal die leefwereld opnieuw voor veel kijkers herkenbaar zijn."

Kijkcijfersucces

De comeback van "Dertigers" is geen verrassing, want de eerste vier seizoenen waren een groot succes. Zowel op Eén als VRT NU zijn de afleveringen massaal bekeken, en vaak ook gebinged, zeker door generatiegenoten van de hoofdpersonages. 

Het einde van de reeks lokte op sociale media wel wat verontwaardiging uit. Hoewel de "Dertigers" uit de reeks stilaan veertigers werden, vonden veel kijkers dat het verhaal van de vriendengroep nog niet was uitverteld. Daarom gingen de VRT en de makers van "Dertigers" op zoek naar een opvolger binnen hetzelfde format. 

"Er was massaal vraag naar een nieuwe reeks en we hebben de kijkers goed gehoord", zegt Lotte Vermeir, netmanager van Eén, daarover.

"Ons gevoel om te stoppen op een hoogtepunt met de vorige "Dertigers" was oprecht de juiste keuze. We hopen dat de kijkers deze nieuwe vriendengroep even snel in hun hart sluiten", aldus maker Wim De Smet. "De eerste "Dertigers" waren alvast enthousiast over de pilootaflevering van de nieuwe reeks. Hoe die groep acteurs een échte vriendengroep is geworden: dat avontuur wensen we hun opvolgers ook toe."

Meest gelezen