Onderzoek Universiteit Antwerpen naar luchtkwaliteit: nog te veel fijn stof 

Van januari tot en met november 2021 konden verschillende vrijwilligers gaan wandelen met de poppen Claire en Gilbair. Zij zaten in een kinderwagen die uitgerust was met sensoren om de luchtkwaliteit te meten, onder meer in Berchem, Wilrijk en Mortsel. De Universiteit Antwerpen geeft nu de resultaten vrij: de richtlijnen voor fijn stof van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn overschreden, maar de luchtkwaliteit is wel beter langs wegen die niet bestemd zijn voor gemotoriseerd verkeer, de zogeheten trage wegen.

Vanuit een kinderwagen konden de poppen Claire en Gilbair in Berchem, Mortsel en Wilrijk de concentratie aan fijn stof, ultrafijn stof, roet, de temperatuur en de luchtvochtigheid meten. Bijna 400 vrijwilligers hadden zich opgegeven om met een kinderwagen een vaste route af te leggen. In totaal hebben ze ruim 3600 kilometer gewandeld, en de resultaten zijn opmerkelijk.

Fijn stof ontstaat in Vlaanderen voornamelijk door benzine en het verbranden van hout

Roeland Samson

Uit de analyse van de Universiteit Antwerpen blijkt dat de WHO-richtlijnen voor fijn stof, zowel op de snelle als op de trage wegen, zijn overschreden. “Fijn stof ontstaat in Vlaanderen voornamelijk door menselijke activiteit, zoals de verbranding van benzine en hout, waardoor het niet vreemd is dat de concentraties hoog zijn in een stad als Mortsel, waar de verkeersdruk hoog is”, vertelt professor Roeland Samson. In Mortsel lag de concentratie, zowel op de trage als op de snelle wegen, zelfs meer dan dubbel zo hoog dan de WHO-richtlijnen toelaten. Zelfs in parken is er nog te veel luchtvervuiling.

Onderzoek naar de luchtkwaliteit is dan ook belangrijk, en zeker in het verstedelijkte Vlaanderen. Slechte lucht kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals astma en chronische hart- en vaatziekten, en is in het bijzonder schadelijk voor jongere kinderen en peuters. Zij bevinden zich het dichtste bij de uitlaat van auto’s.

Uit het onderzoek blijkt wel dat de luchtvervuiling op trage wegen minder groot is dan op de wegen waar je sneller mag rijden. "Met dit burgerwetenschappelijk onderzoek zorgden we voor sensibilisering bij voornamelijk de inwoners van Berchem, Mortsel en Wilrijk. Zij zijn zich nu niet alleen meer bewust van de lokale luchtkwaliteit en de factoren die daar een invloed op hebben, maar worden ook getriggerd om het probleem rond vervuilende lucht aan te pakken.”, zegt professor Samson.

Meest gelezen