Oorlog doet voedingsproducenten voor andere ingrediënten kiezen dan zonnebloem: zo merk je dit in de winkel

Hoe zie je als consument dat een voedingsproducent ingrediënten als zonnebloemolie en zonnebloempitten heeft moeten vervangen in zijn producten? Op die vraag heeft de federale overheidsdienst Economie een antwoord klaar, nu er door de oorlog in Oekraïne een tekort is aan zonnebloemproducten. Dit zijn de nieuwe regels en uitzonderingen.

1. Waarom zitten we hier met een tekort aan zonnebloempitten en -olie?

Dat is een rechtstreeks gevolg van de oorlog in Oekraïne: Oekraïne en Rusland produceren samen zowat 60 procent van 's werelds zonnebloempitten en -olie. Al heel snel na de start van de oorlog, eind februari, werd duidelijk dat de aanvoer van zonnebloemolie begon te stokken, met grote prijsstijgingen en een rush op alternatieven (palmolie, kool- en raapzaadolie, ...) tot gevolg. Producenten moeten daarom nu soms noodgedwongen de samenstelling van hun producten wijzigen.

2. Mag dat zomaar, die zonnebloemingrediënten aanpassen?

Op zich wel, zo zegt federale overheidsdienst (FOD) Economie, maar producenten moeten dat dan ook wel netjes vermelden op de etiketten. Daar wringt het schoentje soms, omdat die etiketten vaak lang op voorhand gedrukt worden en dus niet meer up-to-date zijn als er iets plots wijzigt.

De FOD Economie heeft daarom in overleg met de FOD Volksgezondheid en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) een tijdelijke uitzonderingsprocedure uitgewerkt voor voorverpakte voedingsmiddelen van producenten die de impact van de oorlog voelen.

3. Vertel, wat mag er anders? En hoe kan je dat zien?

Wie nog een aanpassing kan doen, moet stickers, extra bedrukking of stempels toevoegen op de voorgedrukte etiketten. Zo is de aanpassing meteen duidelijk zichtbaar voor iedereen.

Als producenten zonnebloemingrediënten vervangen door allergenen moet dat heel duidelijk op de verpakking staan

Producenten waarvoor die aanpassingen te laat zijn, moeten die informatie op een andere manier aan consumenten doorspelen. Allereerst moeten ze bij de FOD Economie aangifte doen als ze zonnebloemingrediënten vervangen door iets anders.

Daarnaast moeten aan het winkelrek affiches met wijzigingen worden gehangen, met een qr-code en link die leiden naar de volledige lijst met aangepaste voedingsproducten.

4. Geldt de maatregel ook voor andere ingrediënten?

Nee, voorlopig gaat het enkel over zonnebloempitten en afgeleiden daarvan. Maar de lijst kan worden uitgebreid naargelang de situatie, klinkt het bij de FOD Economie.

5. Wat als de zonnebloemproducten vervangen worden door ingrediënten waarvoor ik allergisch ben?

Op dit moment bestaat inderdaad de kans dat voedingsproducenten allergenen als soja (sojalecithine) of pinda (arachideolie) inzetten als mogelijke alternatieven voor zonnebloemproducten. In dat geval geldt de uitzondering niet. Lees: dan moet het heel duidelijk worden aangegeven op de verpakking zelf. Kijk dus altijd heel goed naar de verpakking.

6. Hoelang moeten we hiermee rekening houden?

De uitzonderingsregels gelden vanaf 26 april voor de duur van 6 maanden. Binnen 4 maanden wordt wel nog eens bekeken of die termijn verlengd moet worden.

Riadh Bahri gaat dieper in op het tekort aan zonnebloemolie in VRT NWS Live met Lien Meurisse (FOD Economie) en Christophe Vermeulen (CEO Belgapom):

Videospeler inladen...

Meest gelezen