Limburghal Genk
Radio 2

Opening Zorgpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Limburghal Genk: "Ze komen hier toe zonder medische info"

In de Limburghal in Genk opent woensdag een Zorgpunt voor Oekraïense vluchtelingen die nu in As, Bree, Genk, Oudsbergen of Zutendaal wonen. Ze kunnen er terecht voor een medische screening of dringende medische hulp. Met de opening van het Zorgpunt wordt geprobeerd om de zorg- en hulpverlening voor de Oekraïense vluchtelingen zo snel en efficiënt mogelijk op gang te trekken.

In het Zorgpunt kunnen de vluchtelingen terecht voor medische acute problemen, maar ook voor preventie. "Zo kan er onder meer een tuberculosescreening gedaan worden en worden vaccinaties van vluchtelingen in orde gebracht. Met een goed medisch dossier kunnen ze dan naar een vaste huisarts gaan. Dat is de bedoeling van het Zorgpunt", zegt dokter Kaat Ieven.

Ze hebben medicatielijsten bij die in het Oekraïens geschreven zijn
Kaat Ieven, dokter

Via een eerste gesprek kan de algemene gezondheid in kaart worden gebracht en kunnen ze waar nodig doorverwezen worden. Zowel tijdens de screening als de consultaties is een tolk aanwezig en alle benodigde documenten zijn beschikbaar in zowel Nederlands, Engels als Oekraïens.  “Die mensen komen hier toe zonder enige medische informatie”, legt Ieven verder uit. “Ze weten vaak zelf niet hoe dat ze behandeld worden en ze hebben medicatielijsten bij die in het Oekraïens geschreven zijn. Dus we proberen in het Zorgpunt met de hulp van tolken, verplegend personeel en artsen hun medisch dossier zo goed mogelijk op punt te stellen.”

Meest gelezen