Opvallende bladwijzers op tentoonstelling Brasschaat: "Van een bijsluiter van een zwangerschapstest tot een oproepbrief voor de verkiezingen"

Als je een boek leest, heb je niet altijd een bladwijzer bij de hand. Jacques Decru heeft jaren een winkel in tweedehandsboeken gehad en verzamelde een paar honderd toevallige bladwijzers. Die zijn aangevuld met papiertjes die in de boeken van de bilbliotheek van Brasschaat werden gevonden. Daar zijn ze zijn nu tentoongesteld. Het zijn bladwijzers waar een verhaal achter schuilt zoals liefdesbriefjes of een bijsluiter van een zwangerschapstest.

Het is een opvallende selectie geworden: bijsluiters, een oproepbrief voor de verkiezingen, treinkaartjes, boodschappenlijstjes, liefdesbriefjes of tekeningen voor vaderdag. De samenstellers van de tentoonstelling zijn niet op zoek gegaan naar een bepaalde collectie maar naar originele dingen en de verhalen achter die toevallige bladwijzers.

"Buiten het boek zelf krijg je nog een extra verhaal. Mijn persoonlijke favoriet is de bijsluiter van een zwangerschapstest", vertelt Jacques Decru in Start je Dag op Radio 2 in Antwerpen. "Daarbij kan jij je afvragen of de mensen tevreden waren met het resultaat van de test of niet. De man die een oproepbrief voor de verkiezingen als bladwijzer heeft gebruikt, je weet niet voor wie die gestemd heeft. Bij liefdesbriefjes vraag je je af of die relatie nog bestaat."

Geld is er nooit gevonden. Er stak wel eens een briefje van 1.000 frank tussen een boek maar dat bleek een vals biljet dat de PVV, de Vlaamse liberalen, ooit hadden gebruikt als verkiezingspropaganda. 

Meest gelezen