Criminelen maakten vorig jaar 25 miljoen euro buit met phishing en onlinefraude 

Criminelen hebben vorig jaar zo'n 25 miljoen euro buitgemaakt met phishing en onlinefraude, al is het aantal geslaagde pogingen wel afgenomen. Dat staat in een nieuw jaarrapport rond onlinefraude van de Belgische Federatie van de Financiële Sector (Febelfin). Fraude met waardeloze of onbestaande aandelen is dan weer wel in opmars. 

"Het aantal fraudepogingen via phishing blijft hoog, en geen enkele sector blijft gespaard", begint het rapport van Febelfin, de Belgische Federatie van de Financiële Sector. In 2021 konden phishers alles samen 25 miljoen euro buit maken. 

Het goede nieuws: het aantal geslaagde pogingen tot phishing en het buitgemaakte bedrag namen vorig jaar wel af in vergelijking met 2020. Het gaat om negen miljoen euro minder en een daling van 26 procent. Twee jaar geleden ging het nog om een totaalbedrag van 34 miljoen euro.

Bij phishing proberen internetcriminelen met vervalste mails of sms'en bankgegevens zoals codes van kredietkaarten te achterhalen. Volgens Febelfin zorgen intensieve opvolging van banken, samenwerking tussen verschillende betrokkenen en tal van sensibiliseringscampagnes voor de daling die zich vorig jaar aftekende.

Banken hebben de laatste jaren ook steeds meer stappen ondernomen om phishers te slim af te zijn. Voor digitale overschrijvingen is bijvoorbeeld een tweetrapsverificatie nodig. Het toegenomen toezicht van de banken zorgde er daarnaast voor dat drie vierde van alle frauduleuze overschrijvingen werd geblokkeerd of nadien teruggevorderd.  

© Zoonar.com/calado - creative.belgaimage.be

Als het te mooi is om waar te zijn...

Maar het rapport roept ook op om waakzaam te blijven. Volgens Febelfin verleggen internetcriminelen hun terrein naar andere vormen van fraude. In plaats van zelf codes te achterhalen, proberen ze nu het slachtoffer een overschrijving te laten maken. Via hulpvraagfraude doet iemand zich bijvoorbeeld voor als een familielid in nood dat dringend financiële hulp nodig heeft.

Ook beleggingsfraude is in opmars. Daarbij verkopen oplichters onbestaande of waardeloze aandelen die zogezegd een hoog rendement opleveren. "Wees steeds op uw hoede voor beloftes", zegt Jim Lannoo, woordvoerder van de Autoriteit van Financiële diensten markten (FSMA). "Hoge rendementen zijn vaak een knipperlicht voor fraude. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat ook."

Radio 2-journalist Sven Pichal toonde in De Inspecteur aan hoe gemakkelijk het is om mensen op te lichten. Bekijk hier zijn reportage in "Laat":

Videospeler inladen...

Verdachte acties kan je melden op de app van Safeonweb of op het e-mailadres verdacht@safeonweb.be. Op die manier werden sinds januari tot maart al 129,920 fraudeleuze websites geblokkeerd.

Meer info over recente campagnes en tips om je tegen online fraude te beschermen vind je op Safeonweb.be

Meest gelezen