© Radio 2

Politie Leuven lanceert nieuw project om vermiste personen met dementie te zoeken

Om de zoektocht naar vermiste personen met dementie te vergemakkelijken, zal de politie Leuven 'preventieve fiches' verspreiden. De familie moet er belangrijke kenmerken van de persoon met dementie invullen. Zo kan die sneller teruggevonden worden bij een verdwijning.

Sinds 2010 opende de Cel Vermiste Personen van de federale politie 1.435 dossiers waarbij het ging om iemand met dementie. De overgrote meerderheid daarvan, 95 procent, is opgelost. Van de 1.435 zijn er 97 mensen  overleden aangetroffen.

Zes mensen zijn nog niet gevonden. "Dat zijn de zaken die ons bezighouden", zegt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen. "Vandaar het belang van maatregelen, zoals preventieve fiches."

De fiches waarmee de politiezone Leuven voortaan zal werken, bevatten praktische informatie over de persoon met dementie, die de familie al op voorhand kan invullen. Het gaat bijvoorbeeld over lichaamskenmerken als haar- en oogkleur, lichaamsbouw en wandelhouding en eventuele littekens en tatoeages. Het document moet bewaard worden onder de matras van de dementerende persoon, zodat de politie het snel kan terugvinden wanneer het nodig is.

Gerichter en sneller

"Wanneer iemand vermist raakt, is de familie vaak in paniek en kan ze weinig informatie geven", zegt senioreninspecteur Karoline Robbeets. "Dankzij de fiche hebben we al heel wat bruikbare informatie en kunnen we sneller en doelgerichter zoeken."

Het project bestaat ook al in andere politiezones, zoals Antwerpen. De informatiefiches kunnen in de lokale politiekantoren opgehaald worden of gedownload worden via de website van de politiezone.

Meest gelezen