Meer spoorlopende studenten in Diepenbeek nu alle spoorwegovergangen gesloten zijn: "hoge boetes en levensgevaarlijk" 

De gemeente Diepenbeek heeft momenteel een groot probleem met studenten die spoorlopen. In de gemeente zijn intussen alle 7 spoorwegovergangen gesloten. In de plaats kwamen twee bruggen en een fiets- en voetgangerstunnel. Bedoeling was de verkeerssituatie veiliger te maken maar heel veel studenten gaan nu nog meer spoorlopen om geen omleidingsweg te moeten nemen. 

"Vooral in de beginfase, toen de werken nog maar net afgerond waren, waren er heel veel spoorlopers", zegt burgemeester Rik Kriekels (N-VA) van Diepenbeek. "Er stonden toen enkel nadarhekken en dat was blijkbaar niet voldoende om de studenten tegen te houden.  De nadarhekken zijn nu enkele tientallen meters verder opgeschoven. En we hebben ook betere signalisatie gehangen."

Studenten riskeren liever hun leven dan enkele tientallen meters om te lopen

Burgemeester Rik Kriekels van Diepenbeek

"Op donderdagavond, dé feestavond voor studenten in Diepenbeek, is er ook politiecontrole aan de spoorwegovergang aan de Nierstraat", gaat burgemeester Kriekels verder. "Dat is de plaats waar veel studenten in het verleden het spoor overstaken om naar de universiteitscampus te gaan. Nu die spoorwegovergang afgesloten is, merken we dat ze niet de nieuwe brug nemen maar nog altijd het spoor overlopen. Het gaat dus echt om studenten die liever hun leven riskeren dan een paar honderd meter om te lopen."

We gaan ook een camera plaatsen want studenten moeten leren dat dit absoluut niet kan

Burgemeester Kriekels

"Nog deze week wordt er een camera geplaatst aan de Nierstraat", zegt Kriekels. "De studenten moeten hun verstand gebruiken. Dit kan gewoon niet. De bruggen en tunnels zijn gebouwd om de situatie veiliger te maken en als ik zie dat ze dan toch langs de brug doorlopen en gaan spoorlopen, dan begrijp ik dat niet", besluit Kriekels. 

Ook Universiteit Hasselt waarschuwt studenten voor spoorlopen

Ook de Universiteit Hasselt is zich bewust van het probleem van het spoorlopen. Ze heeft haar studenten verwittigd dat dat absoluut verboden is.  Wie dat toch doet, krijgt mogelijk een zware boete. Spoorlopen kan ook permanent op je strafblad komen te staan. 

Meest gelezen