Beelden van de evacuatie gisteren.

Nieuwe evacuatie verwacht uit Azov-fabriek in Marioepol, maar terrein wordt weer bestookt volgens Oekraïense officier 

De Azov-staalfabriek in de havenstad Marioepol wordt opnieuw bestookt. Dat heeft een Oekraïense officier gezegd. In het gangencomplex en de bunkers onder de fabriek verschuilt zich nog een harde kern aan Oekraïense militairen en zitten wellicht nog honderden burgers vast. De beschietingen bemoeilijken de nieuwe evacuatiepoging vandaag. 

De voorbije dagen konden een 120-tal burgers bevrijd worden uit de kelders en bunkers die dateren uit de Sovjettijd. Met de hulp van VN-soldaten en het Rode Kruis werden ze op bussen gezet. Honderd van hen zijn onderweg naar het noordwesten, richting de stad Zaporozje op zo'n 230 kilometer. En die tocht lijkt ook niet vlot te gaan. Er zijn vertragingen, meldt BBC-reporter Laura Bicker die in Zaporozje verblijft. De bussen moeten onderweg een aantal Russische controleposten passeren.

Moskou zei gisteren dat een aantal geëvacueerden naar een dorp is gebracht waarover pro-Russische separatisten de controle hebben. Later stelden staatsmedia dat de geëvacueerden zouden kunnen kiezen of ze willen blijven of niet.

De Verenigde Naties en de Oekraïense president Zelenski dringen erop aan om de evacuaties verder te zetten. Vandaag rond 7 uur lokale tijd is er een nieuwe evacuatiepoging voorzien. Maar met de bombardementen op de fabriek lijkt dat praktisch onmogelijk. Op beelden op sociale media is een grote brand te zien op de terreinen van de Azov-staalfabriek.

Op de Oekraïense televisie laat een officier weten dat het laatste bolwerk van verzet in Marioepol wordt belegerd met een uitgebreid arsenaal aan wapens. "Tientallen kleine kinderen bevinden zich nog ondergronds", aldus commandant Denys Shlega. Een Russisch nieuwsbericht maakte melding van 500 burgers die nog zouden schuilen op de fabrieksterreinen. De schattingen lopen uiteen, van honderden tot duizend burgers.

Bekijk de beelden van de evacuatie van twee bunkers in het bedrijf Azovstal waar mensen twee maanden opgesloten zaten (beelden David Arachamia):

Videospeler inladen...

Meest gelezen