Stookolieprijs nadert nieuw record: vanaf morgen betaal je 1,34 euro per liter bij bestellingen vanaf 2.000 liter

De prijs van stookolie nadert weer een nieuw record. Vanaf morgen betaal je 1,34 euro per liter bij bestellingen van minstens 2.000 liter. Dat is een evenaring van de op één na hoogste prijs. De schuldige? Schaarste op de oliemarkt en de oorlog in Oekraïne.

De rust op de energiemarkten is nog lang niet teruggekeerd. De prijzen aan de pomp staan weer op een hoog niveau en morgen stijgt de prijs van stookolie naar 1,34 euro per liter bij bestellingen van minstens 2.000 liter. Alleen op 11 maart was stookolie nog duurder. De recordprijs bedroeg toen 1,39 euro per liter. 

Er zijn twee redenen voor de prijsstijging. Enerzijds veroorzaakte de aantrekkende economie na de coronacrisis een plotse, grote vraag naar olie, waardoor de prijzen begonnen te stijgen.

De oorlog in Oekraïne deed daar nog een dikke schep bovenop. Russische olie vindt minder de weg naar Europa door sancties en bedrijven die geen zaken meer willen doen met Rusland. Daardoor neemt het tekort nog toe.

Bovendien veroorzaakt de oorlog heel wat onrust op de internationale oliemarkten. Speculanten maken daarvan gebruik om munt te slaan uit de onzekerheid, wat grote prijsschommelingen met zich meebrengt. 

De Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars (Brafco) raadt aan om goeie afspraken te maken met je stookolieleverancier en op voorhand te vragen naar de prijs per liter. 

Stookolie is nog altijd een populaire brandstof om te verwarmen in ons land. Een derde van de Vlamingen verwarmt zijn woning met stookolie. In Wallonië is dat zelfs de helft. Sinds 1 januari van dit jaar is het wel verboden om een nieuwe stookolie-installatie te plaatsen, als er ook aardgas ligt in je straat. Noodzakelijke herstellingen mogen wel nog.

Meest gelezen