Radio 2

Van robothond Spot tot artificiële intelligentie: Limburgse studenten bouwkunde maken kennis met nieuwste technologieën

Studenten bouwkunde van de UHasselt en studenten bouw van de hogeschool PXL maakten vandaag kennis met robothond Spot die zelfstandig gebouwen kan scannen, en ze leerden over de inzet van drones en artificiële intelligentie op bouwwerven. Al deze technologische hulpmiddelen moeten de bouwsector in de toekomst efficiënter maken.

Het gebruik van digitale technologie op de werf kan bouwen, efficiënter, duurzamer, veiliger en goedkoper maken. Het biedt heel wat voorbeelden en daarom is het belangrijk dat studenten een introductie krijgen in de digitale wereld van de werf, klinkt het. Deze introductie krijgen ze van werknemers van het WTCB (Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf).

Een van de nieuwe technologieën is het exo-skelet. "Het is een soort van harnas dat je gewoon draagt als rugzak", vertelt student Pieter. "Daar hangen dan buizen aan die het gewicht van zware materialen, zoals een boor, mee dragen. Het vermindert de werklast, je moet niet bukken of je armspieren gebruiken. Daardoor kan je zwaar werk langer volhouden."

Videospeler inladen...

Ook de robothond kan helpen op de werf. "Wanneer er een ruimte is met gevaarlijke gassen of op minder toegankelijke plaatsen sturen we de robothond door die ruimte", legt Charlotte Euben van het WTCB uit. "Je plaatst er een scan of 360 graden-camera op en dan krijg je een perfect inzicht over de ruimte." Al is een robot niet gelijk aan een mens: "Het is ideaal als ondersteuning, maar zelfs over jaren heen gaan we altijd nog menselijke kracht nodig hebben in de bouw."

Studenten zijn juist de motor voor de innovatie in die bouwbedrijven
Chris Leinders, opleidingshoofd bouw PXL

"Technologieën als 3D en Artificiële Intelligentie zijn voor ons als toekomstige werfleiders heel nuttig, zo hebben we een goede controle over de werf. We kunnen door die software veel efficiënter werken", zegt student Pieter De Pauw. 

"Het is één van onze missies om juist die nieuwe kennis binnen te halen via onderzoek of via partners, en die dan via onze studenten juist in het werkveld te krijgen", vertelt Chris Leinders, het opleidingshoofd bouw aan de PXL. "Studenten zijn juist de motor voor de innovatie in die bouwbedrijven. En dat werkt, we zien toch dat die bedrijfs- en projectleiders versteld staan met de ideeën en de visies die een 21-jarige soms binnenbrengen in een bouwbedrijf.”

Het exo-skelet

Meest gelezen