Advocaat Sven Mary hoopt op uitspraak proces-Sanda Dia eind dit jaar: "Uitleg over stillegging moeilijkste in carrière"

Advocaat Sven Mary hoopt dat er tegen het einde van het jaar een uitspraak is in het proces over de dood van Sanda Dia. De advocaat van de vader en de broer van het slachtoffer gaf in “De afspraak” meer uitleg over de beslissing om het proces te laten stilleggen. Uitleggen aan de familie waarom dat nodig was, noemt hij “het moeilijkste moment uit mijn carrière”.

Vorige week vrijdag kreeg het proces over de dood van Sanda Dia een onverwachte wending. De advocaten van de familie van de student gingen in beroep tegen een uitspraak van de rechter eerder die week. In een emotioneel betoog had de voorzitster van de rechtbank aangegeven dat ze enkel kan oordelen over de feiten van de namiddag en avond van 5 december 2018 in Vorselaar.

Op die dag, aan de blokhut in Vorselaar, moesten Sanda Dia en twee andere schachten (kandidaat-leden van de studentenclub) onder meer uren in een put zitten en visolie drinken. Het is die visolie die Sanda Dia uiteindelijk fataal werd. Maar de studentendoop was al op 3 december begonnen in Leuven met een doopvergadering, gevolgd door een rozenverkoop en cantus op 4 december 2018. 

Alle Reuzegommers, alle dagen

De advocaten van de burgerlijke partijen willen dat de Reuzegommers terechtstaan voor de volledige doop van drie dagen. Niet alle leden van de studentenclub waren immers de hele namiddag in Vorselaar aanwezig. "Er zijn mensen toegekomen om 13 uur, anderen om 15 uur en nog anderen om 18 uur", legt Sven Mary uit, de advocaat van de vader en broer van Sanda Dia. "Op alle andere momenten van de doop, vanaf het moment van 3 december, is iedereen wel aanwezig. Dat zijn feiten te Leuven." 

Als enkel over de doopnamiddag in Vorselaar geoordeeld wordt, kunnen de advocaten van de verdediging inroepen dat bepaalde Reuzegommers er op dat moment niet waren. Bovendien krijgt de familie dan niet alle antwoorden die ze met dit proces wil krijgen. "Er moeten zelfs geen antwoorden meer gegeven worden over Leuven, over het afplakken van de kranen (op het kot van Sanda Dia, red.), over het liegen tegen de professor (dat de doop bijna gedaan was, red.)", argumenteert Mary.

"De eerste nagel - als ik dat zo kan stellen - in de doodskist van Sanda Dia is er op 4 december in geslagen", aldus advocaat Sven Mary in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Moeilijke beslissing

Volgens Mary hebben de advocaten van de burgerlijke partijen niet de kans gekregen om te zeggen dat de rechter verkeerd was, en konden ze dus niet anders dan beroep aantekenen. Zeker omdat de woorden zo op het zittingsblad staan.

"Er staat dat de rechtbank zegt dat het geen beslissing meer kan nemen", verduidelijkt Mary. "Als je dat schrijft, put je je rechtsmacht uit. Wij denken nog altijd dat ze wel kon oordelen over de volledige doop, maar door het te schrijven, heeft ze de beslissing genomen haarzelf en haar rechtbank buiten spel te zetten."

Is er miscommunicatie geweest tussen de rechtbank en de griffier bij het acteren van wat ze daar heeft gezegd? Ik sluit het niet uit
Advocaat Sven Mary

Dat de verschillende partijen niet gehoord werden, vindt Mary eigenaardig. Een verklaring waarom de rechter de beslissing nam, heeft hij niet. "Is er miscommunicatie geweest tussen de rechtbank en de griffier bij het acteren van wat ze daar heeft gezegd? Ik sluit het niet uit, ik weet het ook niet."

Hoe dan ook zat er voor de advocaten niets anders meer op, aldus Mary. "Op donderdagnamiddag verleden week zijn alle advocaten van de familie samengekomen om de juridische aspecten te herbekijken. Wij hebben dit toen ontdekt", vertelt hij. "Er is een spoedvergadering gevraagd via Teams met alle familieleden. Dit aan die mensen moeten uitleggen was denk ik het moeilijkste in mijn 25-jarige bestaan als advocaat." 

Gevolgen proces

De gevolgen voor het proces zijn dan ook groot. Tot het hof van beroep in Antwerpen geoordeeld heeft of het beroep ontvankelijk en gegrond is, ligt het proces stil. "Ik vrees dat we niet meer zullen terugkeren naar Hasselt", zegt Mary stellig. "Ze zullen de zaak in Antwerpen naar zich toetrekken, ik ben daar voor 99 procent van overtuigd." 

Mary hoopt dat het proces opnieuw ingeleid kan worden in juni. "Laat ons de zaak dan aanvatten in september en dan denk ik dat we een uitspraak kunnen hebben in december. Ik ben misschien optimist, maar ik meen dat hier minstens een inspanning voor kan geleverd worden", sluit hij af.

Meest gelezen