Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Turkse regering wil 1 miljoen vluchtelingen overtuigen om terug te keren naar Syrië

De Turkse regering werkt aan een plan om 1 miljoen Syrische vluchtelingen te laten terugkeren naar hun thuisland. In gebied dat door het Turkse leger werd veroverd op Koerdische troepen in de provincie Idlib bouwt Turkije huizen, scholen, ziekenhuizen en moskeeën. Het is de bedoeling dat Syrische vluchtelingen daar vrijwillig gaan wonen. Turkije vangt bijna 4 miljoen Syriërs op, maar de stemming tegenover vluchtelingen verhardt, zeker nu Turkije gebukt gaat onder een torenhoge inflatie.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kondigde vandaag aan dat Turkije een groot bouwproject opzet in 13 gebieden in de provincie Idlib, in het noordoosten van Syrië. Al 500.000 Syrische vluchtelingen zouden zijn teruggekeerd naar de "veilige zones" die het Turkse leger veroverde op Koerdische troepen.

In het gebied zet de Turkse regering, met medewerking van ngo's, Turkse bouwbedrijven aan het werk om huizen, scholen, ziekenhuizen, moskeeën te bouwen. De Turkse president hoopt dat nog eens één miljoen Syriërs die de jarenlange oorlog in hun land zijn ontvlucht, vrijwillig zullen terugkeren. 

Stemming is omgeslagen

Turkije vangt volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen op. Kort na het uitbreken van de oorlog ontving de Turkse president "het islamitische broedervolk" met open armen. Maar meer dan tien jaar later staat hij onder druk van de publieke opinie die zich meer en meer tegen de vluchtelingen keert. 

Nu Turkije gebukt gaat onder een torenhoge inflatie, is de stemming tegenover vluchtelingen verhard. Zo werden in de hoofdstad Ankara vorig jaar Syriërs en hun woningen en bedrijven aangevallen. 

In de aanloop naar de presidents- en parlementsverkiezingen die volgend jaar worden gehouden, zijn bijna alle partijen voorstander van een harder migratiebeleid. Zo hebben politici van de grootste oppositiepartij, de seculiere CHP, al aangekondigd dat ze bij verkiezingswinst alle Syriërs zullen terugsturen.

Meest gelezen