Twintig procent minder startende horecazaken in Gent sinds corona, elders in Vlaanderen wel herstel

Het aantal starters in de horeca in Gent ligt 20 procent lager dan voor de start van de coronacrisis in 2019. Dat is opvallend omdat de horeca in Vlaanderen elders wel 6 procent meer starters kent. "Er is een gebrek aan geschikte locaties en ook personeel vinden is erg moeilijk", klinkt het bij zelfstandigenkoepel UNIZO."Starters in Gent denken twee keer na voor ze beginnen, dat is geen slechte zaak."

In Gent zijn er in 2021 tot 20 procent minder nieuwe horecazaken opgestart sinds de uitbraak van het coronavirus. Dat blijkt uit de startersbarometer van zelfstandigenkoepel UNIZO en onderzoeksbureau Graydon. De terugval is opvallend omdat er elders in Vlaanderen net wel 6 procent meer starters waren in de horeca sinds 2019.  Waar er in Gent voor corona nog 195 zaken opstartten, waren het er vorig jaar maar 154. Dat heeft onder meer met de coronacrisis te maken. "Mensen zijn een pak voorzichtiger geworden om iets op te starten, al is de situatie in Gent wel extra bijzonder", zegt Tim Joiris van de horecacel van UNIZO Oost-Vlaanderen. 

Het is niet omdat je goed koffie kan zetten, dat je ook een horecazaak kan runnen
Tim Joiris, horecacel UNIZO Oost-Vlaanderen

"Het aantal dalende starters is in de eerste plaats niet per se slecht nieuws. Er zijn in Gent de voorbije jaren al heel wat zaken bijgekomen. De locaties zijn dan ook beperkt. Dat verklaart dat er minder nieuwe horeca bijkomt. Mensen denken ook twee keer na, en dat is een goede zaak. Het is niet omdat je goed koffie kan zetten dat je meteen ook een rendabele horecazaak kan runnen," verklaart Joiris. In Gent speelt ook het personeelstekort. "Het is heel erg moeilijk om mensen te vinden." 

In Gent zijn er, volgens de meest recente cijfers van kenniscentrum Guidea,  bijna 1.900 horecazaken. Dat aantal neemt de voorbije 10 jaar ook toe. De tendens verraadt dat er minder zaken failliet gaan dan er starten. "Dat is goed en kan met meer begeleiding beter. Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn. Dat voorkomt dat ze moeten stoppen."

Trend in heel Oost-Vlaanderen

Het aantal starters in de horeca loopt in Oost-Vlaanderen licht achteruit (1,4 procent) in 2021 terwijl er elders in Vlaanderen wel groei is. Gent kent nog een veel grotere terugval. Hoe dat komt valt moeilijk te zeggen. UNIZO vermoedt dat de bezorgdheid rond de energie- en grondstofprijzen een rol speelt. En, ook de inflatie zorgt er mogelijk voor dat er minder risicio wordt genomen. 

Goed nieuws voor artistieke sector

Het aantal starters in de sector kunst, amusement en recreatie in Gent is wel bemoedigend. Er zijn nu opnieuw evenveel mensen die er een nieuwe zelfstandige activiteit opstarten als voor de coronacrisis. In 2021 waren er in de sector 173 starters, in 2020 waren dat er amper 90. "De coronacrisis is daar dé logische verklaring voor. Er waren geen evenementen, concerten of Gentse Feesten", verklaart Jos Vermeiren van UNIZO Oost-Vlaanderen. Belangrijk is ook dat er een pak meer gesport wordt, die sector zit ook in de cijfers. "Er zijn meer personal coaches én padel heeft een enorme boost gekend."

Ik ben aangenaam verrast door de mooie startercijfers in de sector

Frederik Sioen, Gentse kunstenoverleg

 "Ik ben heel aangenaam verrast door deze cijfers en ik voel inderdaad dat er opnieuw meer initatieven zijn", zegt Frederik Sioen van het Gentse kunstenoverleg. "Het is erg belangrijk dat we vanuit het kunstenoverleg, UNIZO én de stad blijven inzetten op goede begeleiding. We willen dat deze starters vaste waarden worden. De sector kan ook extra Vlaamse centen gebruiken zodat mensen met een kunstenberoep niet telkens bij de lokale overheden moeten aankloppen voor ondersteuning."

Meest gelezen