Radio 2

Kunstenaar José Vermeersch wordt herdacht met maar liefst 3 tentoonstellingen, in Kortrijk,  Lendelede en Rumbeke

De Belgische beeldend kunstenaar José Vermeersch (1922-1997) zou op 6 november 100 jaar geworden zijn. Hij trok later naar het landelijke Lendelede waar hij schilderijen en beelden maakte die getuigden van een sterk menselijke missie. Vermeersch was internationaal gerenomeerd. Hij had werk staan in de Twin Towers op het moment dat de torens in vlammen opgingen na de aanslag in New York. "De menselijke figuur in al zijn kwetsbaarheid, dikwijls vergezeld van zijn hond, zijn typisch voor het werk van José Vermeersch”, zegt zijn kleinzoon Robin Vermeersch. 

De verjaardagsexpo bestaat niet uit één maar uit 3 verschillende tentoonstellingen die lopen van 17 september tot 13 november 2022. In Atelier Vermeersch in Lendelede, de plek waar de kunstenaar de meeste van zijn kunstwerken maakte, wordt voornamelijk werk uit privé collecties getoond.  In het kasteel van Rumbeke is er een expo over het leven van de kunstenaar. En de Patria in Kortrijk toont schilderijen uit de periode 1968-69, algemeen beschouwd als de scharnierperiode van de schilder-beeldhouwer. 

José Vermeersch aan het werk
Radio 2

Pater Familias van artistieke familie

Het mooie aan de verjaardagsexpo is dat zijn familie een groot deel van de organisatie op zich neemt. Kleinzonen Robin en Tinus zijn de curatoren van de expo in Atelier Vermeersch. “We vinden het onze morele plicht”, zegt Robin. “Als kunstenaarsfamilie willen we grootvader blijven eren als aanstoker van de kunstmicrobe in zijn familie.” Zoon Pol Vermeersch maakte gedichten die in de Patria worden gecombineerd met een selectie aan schilderijen die hij maakte eind jaren 60. Zoon Rik treedt op als curator van de tentoonstelling in Kortrijk en in Rumbeke. Kleinzoon Pieter en zijn echtgenote Liloe Vidal zijn mee verantwoordelijk voor het boek over het leven en werk van Vermeersch dat ook in september wordt uitgegeven. “Eigenlijk is iedereen in de familie artistiek actief en speelt iedereen zijn rol in het herdenkingsjaar”, zegt kleinzoon Robin. 

Nieuwe documentaire over kunstenaar

De expo in het Atelier Vermeersch wordt aangevuld met een documentaire over het leven en werk van José Vermeersch door filmmakers Jan Dhondt en Patrick Mahieu. Zij maakten interviews met mensen die José Vermeersch nog goed hebben gekend. De film zal ook af zijn in september. Daarnaast brengt de gemeente Lendelede een wandelroute die leidt langs de belangrijke plaatsen uit het leven van Vermeersch. Geluidsfragmenten uit de film zullen dan via QR-codes te horen zijn. Meer info op deze website 

De woning en het atelier  van José Vermeersch lagen op het platteland in Lendelede.
Radio 2

Meest gelezen