Onder andere het zwembad van Maldegem moet dicht voor restauratie
Radio 2

Vlaamse Zwemfederatie bezorgd omdat verschillende zwembaden dicht gaan in Meetjesland

Nu verschillende zwembaden dicht moeten in het Meetjesland, maakt de Vlaamse Zwemfederatie zich grote zorgen. Door corona hebben de kinderen al heel wat zwemlessen gemist, en die achterstand wordt alleen maar groter zeggen ze daar. "Eerst twee jaar corona, nu deze sluitingen is echt een drama."

In Eeklo  moet het zwembad een tijdlang dicht door restauratiewerken aan de bodem van de kuipen. Aan het zwembad van Maldegem is betonrot vastgesteld en zijn de leidingen aan vervanging toe. Evergem krijgt dan weer een compleet nieuw zwembad op de plek waar het oude staat. Maar daardoor kunnen heel wat kinderen niet gaan zwemmen. En dat terwijl ze door corona de afgelopen twee jaar ook al niet konden oefenen. 

De Vlaamse Zwemfederatie is bang dat de zwemachterstand door de sluitingen in het Meetjesland, alleen maar groter gaat worden. Dat zegt Pascale Verbauwen: "We zien nu al dat er jongeren zijn die op latere leeftijd nog altijd niet kunnen zwemmen, terwijl dat eigenlijk al het geval zou moeten zijn. Als dit ook nog eens wegvalt, dan hebben we een gat tot 5 jaar. Dat is een grote last, ook voor ouders die willen dat hun kind kan zwemmen. Al was het maar voor de veiligheid die echt primair is." 

De deelnemers van het BK trainen gemiddeld 6 à 9 keer per week. Voor hen zwemwater vinden, wordt erg moeilijk

Pascale Verbauwen, Vlaamse Zwemfederatie

De Vlaamse Zwemfederatie kan weinig doen aan de beslissing van de sluitingen, dat is een gemeentelijke bevoegdheid. Maar ze wil de getroffen zwemclubs wel zoveel mogelijk ondersteunen. Verbauwen: "Die oplossingen liggen uiteraard niet voor de hand omdat het over een gans gamma gaat van watergewenning vanaf drie jaar tot leren zwemmen, en de harde competitie voor zwemmers die deelnemen aan de Belgische competitie of zelfs nog verder doorgroeien. Die zijn allemaal hun zwemwater kwijt. Van de zwemsport is het geweten, dat je vele uren in het water moet doorbrengen. De deelnemers van het BK trainen gemiddeld 6 à 9 keer per week. Om voor hen zwemwater te vinden, wordt erg moeilijk. Maar nog erger is de stop die er komt op het leren zwemmen."  

De gemeente Maldegem wil er alles aan doen om de sluiting niet te laten samenvallen, met die van Eeklo. Want dan zou er amper nog een zwemalternatief zijn. Maar daar staat de timing nog niet vast. Afwachten dus of er nog een zwembad zal open zijn in het Meetjesland de komende tijd.

Meest gelezen